Als advocaten digitaal moeten gaan procederen, moeten de faciliteiten er ook naar zijn. Nu de plannen voor modernisering van de rechtspraak concreter zijn, onthult de Rechtspraak ook steeds meer nieuwe digitale rechtszalen. Met papier zeulen hoeft daar niet meer: advocaten kunnen er hun eigen laptop, tablet of, met de juiste adapter, zelfs smartphone met digitaal dossier aansluiten.

 

In de grotere digitale zittingszalen (vaak gebruikt door de meervoudige kamer in strafzaken) beschikken alle partijen over een eigen beeldscherm. Ook zijn er grote schermen opgehangen om beelden te tonen. Er hoeft dus niet meer via de griffier een televisie geregeld te worden.  De publieke tribune kan via schermen het proces volgen. Het ombouwen van deze grotere zalen behelst meer dan alleen schermen neerzetten. Elke ruimte krijgt nieuw meubilair en een nieuwe vloer. Kabels liggen in goten onder de vloerdelen, zodat draden vervangen of bijplaatsen eenvoudig gaat. Bij de opbouw is gedacht aan de akoestiek en nagalmtijden. Griffiers kunnen in de zaal geluidsopnames maken en die gebruiken als ze verslag opstellen. Ook is het mogelijk geluidsopnames toe te voegen aan de verslaglegging van de zitting. In de kleinere zittingszalen, vaak gebruikt in civiele of bestuurszaken, zal een minder uitgebreide uitrusting aanwezig zijn. De audiovisuele apparatuur ontbreekt en de beeldschermen zullen ook niet overal staan. Wifi is wel aanwezig.

 

Advocaten die gebruik willen maken van een van de digitale zittingszalen die bij gerechtshoven en rechtbanken geïnstalleerd zijn, kunnen vooraf contact opnemen met het gerecht. Op dit moment heeft spir-it, het ICT-bedrijf van de Rechtspraak digitale zittingszalen opgeleverd bij  de gerechtsgebouwen in Arnhem (zie foto), Nijmegen en Zutphen  van het Hof Arnhem-Leeuwarden en de Rechtbank Gelderland. Daarnaast zijn er digitale zittingszalen in het gerechtsgebouw te Utrecht (Rechtbank Midden-Nederland) en  het gerechtsgebouw in Leeuwarden (Hof Arnhem-Leeuwarden). Ook bij de Rechtbank Overijssel in Almelo en Zwolle en het Hof  Amsterdam zijn er digitale zittingszalen. De Rechtspraak zal in 2015 nog meer rechtszalen digitaliseren.

Download artikel als PDF

Advertentie