Mohamedou Ould Slahi schrijft dagboek in guantánamo (Boekerij, 2015).

 

Dertien jaar zit hij nu vast zonder van misdaad beschuldigd te zijn, vernederingen zijn zijn deel. ‘We gaan dit elke dag met je doen, dag in dag uit, tot je gaat praten en je misdaden toegeeft.’ De naam van de bewaker die dat tegen Mohamedou Ould Slahi zei, is onleesbaar gemaakt in Guantánamo Dagboek. De Amerikaanse autoriteiten plaatsten 2500 zwarte balken door het boek heen op plaatsen waar namen of andere beschrijvingen stonden. Ondanks deze censuur krijgt de lezer nog steeds een gedetailleerd beeld van de tijd die Slahi in gevangenschap doormaakt. Hoewel verificatie niet mogelijk is, roept dit eerste gepubliceerde dagboek vanuit deze uitzichtloze gevangenis confronterende vragen op.

 

Download artikel als PDF

Advertentie