De Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) wenst Ard van der Steur en Klaas Dijkhoff ‘veel succes en wijsheid’ als minister en staatssecretaris van het ministerie van Veiligheid en Justitie. ‘We vertrouwen erop dat zij oog zullen hebben voor de rechtsstaat en de toegang tot het recht voor iedereen zullen waarborgen,’ schreef de beroepsvereniging van de advocatuur vrijdagmiddag op LinkedIn.

De VVD-Kamerleden Ard van der Steur en Klaas Dijkhoff zijn 20 maart door Koning Willem-Alexander beëdigd als respectievelijk de nieuwe minister en staatssecretaris van Justitie. ‘We kijken uit naar continuering van de goede samenwerking die we de afgelopen jaren hebben opgebouwd met hen en het departement,’ schreef de NOvA na afloop van de ceremonie.

Nu.nl meldde 20 maart dat Van der Steur ernaar uitkijkt om ‘met tienduizenden mannen en vrouwen’ in het land verder te werken aan onze rechtsstaat. Hij sprak veel dank uit aan Ivo Opstelten en Fred Teeven, die ‘ontzettend goed werk’ hebben gedaan. ‘Hij wil dat ook “in die geest” voortzetten.’ Dijkhoff zei op NU.nl dat hij het een mooie taak vindt om zich bezig te houden met vrijheid en rechtvaardigheid.

De 45-jarige Van der Steur studeerde rechten in Leiden. Hij begon zijn juridische loopbaan in 1992 als advocaat-stagiaire bij advocatenkantoor Nauta Dutilh. Eerst op de sectie arbeidsrecht, later legde hij zich toe op het ondernemingsrecht. In 2008 begon hij zijn eigen kantoor. Vanaf 2002 is hij politiek actief. Hij werd lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen en fractievoorzitter van de VVD Warmond, dat later Teylingen ging heten. In 2010 verliet Van der Steur zijn advocatenkantoor om justitiewoordvoerder voor de VVD te worden.

In de Kamer hield hij zich bezig met strafrecht, gevangeniswezen en tbs, zware criminaliteit en drugsbeleid. Daarbij was hij lid van de enquêtecommissie die het Fyra-debacle onderzoekt. Ook werkte hij aan drie mediationvoorstellen.

Dijkhoff (34) studeerde rechten aan de Universiteit van Tilburg. Daar is hij tot 2009 ook docent geweest. Hij begon zijn politieke loopbaan als gemeenteraadslid in Breda. Net als Van der Steur zat hij sinds 2010 in de Kamer. Hij was woordvoerder voor veiligheid, politie en openbare orde.

Sabine Droogleever Fortuyn

Advertentie