VERTROUWELIJKHEID De Rechtbank Den Haag heeft op 11 maart de Wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens buiten werking gesteld. De Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA) had dat samen met zes andere organisaties en bedrijven geëist in kort geding. Volgens de eisers was de wet in strijd met fundamentele grondrechten en waren er geen waarborgen voor geheimhouders zoals advocaten.

AFLUISTEREN Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, PvdA), ziet geen noodzaak tot het instellen van een rechterlijke toets voorafgaand aan het afluisteren van gesprekken tussen advocaten en cliënten door inlichtingendiensten. Dat schrijft hij 5 maart in antwoord op Kamervragen van Michiel van Nispen en Ronald van Raak (beiden SP).

ADVOCATENPORTAAL Vanaf 2 februari kunnen advocaten strafdossiers in eenvoudige strafzaken (geïntegreerd processysteem strafrecht, GPS) digitaal via het Advocatenportaal downloaden. Nu is het de bedoeling om zowel via het portaal als per post het dossier aan advocaten te verstrekken. In de praktijk blijken advocaten via de Rechtbank Gelderland de dossiers drie- of vierdubbel te ontvangen. ZSM Voormalig minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) beloofde de Tweede Kamer begin maart beterschap bij de bestraffing van verdachten door het OM zelf. Als er geen rechtsbijstand van een advocaat is, zullen er voorlopig geen boetes meer worden opgelegd door officieren van justitie.

EXECUTIEFOUTEN Veroordeelden die in voorarrest hun straf al hebben uitgezeten of nog in afwachting zijn van appel, krijgen toch regelmatig een oproep om zich te melden bij een penitentiaire inrichting en hun straf te ondergaan. Dat blijkt uit meldingsbrieven die cliënten van verschillende advocaten gekregen hebben.

VERLOFSTELSEL De beperkingen tot hoger beroep in strafzaken worden voorlopig nog niet afgeschaft. Dat blijkt uit een reactie van een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het voorstel om het verlofstelsel af te schaffen wil het ministerie meenemen in de grote operatie waarbij het Wetboek van Strafvordering op de schop gaat.

TOEVOEGINGEN Op 17 februari deed de Amsterdamse raad van discipline uitspraak in een zaak over misbruik van gefinancierde rechtsbijstand. Een gewonnen zaak maakte de partners boos: dan was er geen omzet meer te halen.

Download artikel als PDF

Advertentie