Fraudeonderzoek door advocaten

Het Financieel Dagblad (FD) berichtte op 16 maart dat forensisch accountants bezwaar zouden maken tegen de opmars van advocaten in hun domein. Inderdaad hebben steeds meer advocatenkantoren een onderzoekspraktijk. De NOvA gaat ervan uit dat dit behoort tot de vrije markt waar de concurrentie haar werk moet kunnen doen. Het is hooguit devraag in hoeverre deze werkzaamheden tot de kern van het advocatuurlijke werk behoren. Volgens een recente uitspraak van de Rechtbank Den Haag is het verschoningsrecht van de advocaat niet van toepassing op onderzoek dat alleen feitelijkheden bevat. De NOvA kan zich hier goed in vinden.

     Regulering is dan ook niet nodig, hooguit kan worden gedacht aan aanvullende (werk)afspraken die zien op de wijze van uitvoeren van een dergelijk onderzoek. De ervaring leert dat advocaten die dergelijke werkzaamheden verrichten vakbekwaam zijn. Zij zullen, in lijn met de uitspraak van de Rechtbank Den Haag, de cliënt in voorkomende gevallen vooraf moeten wijzen op de reikwijdte van het verschoningsrecht.

Pilot KEI beperkter

De Rechtspraak heeft besloten om de eerste pilot voor digitaal procederen (KEI) beperkter aan te pakken dan gepland. In plaats van vier gerechten zal de pilot op 1 april slechts bij één gerecht starten – waarschijnlijk Amsterdam. Ook zullen niet alle asielrechtadvocaten, maar zal slechts een vooraf geselecteerde groep worden uitgenodigd voor deelname.

     Reden voor de beperking is een aantal problemen met het systeem die naar boven kwamen tijdens de testrondes met advocaten die de NOvA en de Rechtspraak afgelopen maand hebben georganiseerd. Ook medewerkers van de Rechtspraak zagen nog ruimte voor verbetering.

     De NOvA blijft in gesprek met de Rechtspraak over alle aspecten van KEI en zal de uitkomsten van de pilot en verdere testrondes nauwgezet volgen. Op de hoogte blijven over KEI, digitaal procederen en de modernisering van het procesrecht? Kijk dan in het dossier ‘Digitaal procederen (project KEI)’ op www.advocatenorde.nl.

 

Download artikel als PDF

Advertentie