Vandaag lanceerde de Raad voor Rechtsbijstand een nieuwe website voor Rechtwijzer. Op dit platform kunnen rechtzoekenden oplossingen vinden voor hun juridische problemen. Het is nu ook mogelijk om online een scheiding te regelen op rechtwijzer.nl. De tool daartoe bevindt zich in de bètafase.

Het platform Rechtwijzer | Uit elkaar maakt het mogelijk om in zes stappen online te scheiden. De echtgenoten brengen ieder voor zich hun eigen situatie in beeld en maken zelf een scheidingsplan. Daarna werken de partners samen aan een aanvaardbaar plan, waarbij ze voor vaste bedragen hulp kunnen inschakelen. Zo zijn mediators beschikbaar via het platform, kunnen de echtelieden bindend advies krijgen en is het mogelijk een advocaat te vragen het hele plan te beoordelen. Deze reviewer kan voor de partijen ook een gezamenlijk verzoekschrift opstellen en indienen, waarna de rechter de echtscheiding kan uitspreken.

De optie om via Rechtwijzer een scheiding te regelen is al enige maanden beschikbaar, maar de Raad voor Rechtsbijstand heeft daar nog weinig ruchtbaarheid aangegeven. In de afgelopen vier maanden is één stel officieel gescheiden via het platform en hebben twaalf koppels een definitief echtscheidingsplan opgesteld. ‘Het platform is nu nog in de bètafase, zodat iedereen kan wennen aan de nieuwe tool,’ laat de Raad voor Rechtsbijstand weten. Over een aantal maanden volgt de volledige versie van het platform, met onder andere de module ‘Nazorg’, een soort APK voor het echtscheidingsplan.

Nathalie Gloudemans-Voogd

Advertentie