Techneuten met interesse in de juridische wereld verzamelen zich sinds januari bij de Dutch Legal Tech Meet up. Eind maart vond de tweede editie van de bijeenkomst plaats. Het Advocatenblad zag disruptors van de juridische wereld in actie.Bijlage:

Waar bij de eerste Meet up nog ongeveer dertig deelnemers verschenen, is het aantal tijdens de tweede avond verdubbeld. Iedereen krijgt de kans zichzelf voor te stellen. Een paar vallen uit de toon: zo is er een salescoach voor advocaten. Maar advocaten vormen slechts een klein percentage van de groep. Bij Dutch Legal Tech komen vooral de slimmeriken die het werk van advocaten makkelijker, efficiënter en anders willen maken; de disruptors zoals innovatiegurus hen noemen.

Twee van hen vertellen bij gastheer Kennedy Van der Laan meer over hun eigen product. Zo zocht oud-DLA-advocaat Pieter van der Hoeven een manier om fee quotes opstellen makkelijker te maken. Samen met programmeur Bram Fokke ontwikkelde hij Clocktimizer: een tool die gegevens in het tijdschrijfsysteem leest en daar overzichten van publiceert. Het product ontspint zich ook steeds meer tot projectmanagement tool. Van der Hoeven verhaalt over het prilste begin van de start-up tot de crowdfunding actie die in twee weken meer dan een ton opleverde. (Lees meer over Clocktimizer in Advocatenblad 2014-6, p.9, Advocatenblad 2014 Special Digitaal, p.20 en Werken in de Advocatuur 2014-1, p. 17).

De tweede spreker is Jin Ho Verdonschot, Head of Justice Technology bij HiiL. Verdonschot bouwde samen met de Raad voor Rechtsbijstand een tool voor online scheiden. HiiL maakte hiervoor gebruik van Modria, de online dispute resolution tool waarmee bedrijven als e-Bay en Paypal zorgen dat jaarlijks 60 miljoen kleine geschillen opgelost worden. Rechtwijzer | Uit Elkaar vaart op interest based negotiations: de echtgenoten doorlopen zelfstandig een intake waarin ze aangeven wat zij belangrijk vinden, bijvoorbeeld voor hoe hun kinderen opgroeien. Met de techniek achter Google Docs werken de partijen samen aan een echtscheidingsplan. Tegen betaling kunnen ze hulp inroepen van advocaten, bijvoorbeeld voor mediation, bindend advies of review.

Beide concepten beloven het werk en business model van advocaten drastisch te veranderen. Op 19 mei komen weer andere disruptors van de juridische wereld aan het woord bij Kennedy Van der Laan. Meer informatie is te vinden op meetup.com.

Nathalie Gloudemans-Voogd

Advertentie