De algemene raad van de Nederlandse orde van advocaten (NOvA) heeft Leonard Böhmer, Aai Schaberg en Ruben Alderse Baas (foto) als nieuwe AR-leden voorgedragen aan het college van afgevaardigden. Als het college de drie benoemt zullen zij Marjan van der List en Hans Vogels opvolgen in de algemene raad.

Leonard Böhmer was tussen november 2011 en 1 januari 2013 deken in het arrondissement Utrecht en na de herindeling van de gerechtelijke kaart tot 1 januari 2014 deken van Midden-Nederland. Als partner bij CMS Derks is hij hoofd van de afdeling procesrecht. Böhmer studeerde in Utrecht en werd in 1990 beëdigd. Als advocaat specialiseerde hij zich in het aansprakelijkheidsrecht, verzekeringsrecht en transportrecht. Op dit moment is Böhmer nog lid van de adviescommissie burgerlijk procesrecht van de NOvA.

Advocaat en mediator Aai Schaberg heeft sinds twee jaar een eigen kantoor in Den Haag, na partner te zijn geweest bij De Brauw Blackstone Westbroek, onder meer in New York, en BarentsKrans. Na zijn rechtenstudie in Leiden koos Schaberg in 1984 voor de advocatuur en het ondernemingsrecht. Als medewerker bij De Brauw maakte hij begin jaren ’90 een tijdelijke overstap naar de journalistiek: hij was een jaar redacteur economie van het NRC Handelsblad. Schaberg heeft ruime bestuurlijke ervaring, onder meer als bestuurslid van de Landelijke Stichting Tegen Zinloos Geweld. Tussen 2006 en 2014 was Schaberg lid van destijds de Raad van Toezicht in Den Haag, waarbij hij de laatste vier jaar waarnemend deken was.

Het derde voorgedragen AR-lid is Ruben Alderse Baas, de huidige secretaris van de Stichting Jonge Balie Nederland. Alderse Baas studeerde in Groningen en voltooide zijn stage bij Dorhout Advocaten in diezelfde stad. Nog voor zijn dertigste verjaardag opende hij in Groningen zijn eigen kantoor Alderse Baas Noordhof Advocaten, waar hij zich bezighoudt met huurrecht, arbeidsrecht en incasso. Sinds november 2013 is Alderse Baas bestuurslid van de Stichting Opleiding van de Vier Voormalige Noordelijke Balies en vanuit de Jonge Balie verzorgde hij meerdere malen de gedragsrechtquiz tijdens het Introductieblok van de beroepsopleiding. De voordracht van Alderse Baas ziet dan ook op de portefeuille opleiding. Als het college van afgevaardigden overgaat tot zijn benoeming zal Alderse Baas (31) een van de jongste AR-leden ooit worden.

De algemene raad staat aan het hoofd van de NOvA en bestaat uit ten minste vijf en maximaal negen leden, inclusief de algemeen deken. Het college van afgevaardigden kiest de leden van de algemene raad. Jaarlijks treden twee AR-leden volgens een vastgesteld rooster af. In 2015 zal niet alleen Hans Vogels, maar ook Marjan van der List afzwaaien. Als het college vervolgens de voordragen leden benoemt, zal de algemene raad bestaan uit zeven mannen.

Nathalie Gloudemans-Voogd

Advertentie