Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD) voelt zich niet geroepen om het inloopspreekuur bij het Juridisch Loket te redden. Hij gaat niet in op de wens van de Tweede Kamer om de laagdrempelige voorziening overeind te houden.

Bij twintig van de dertig vestigingen van het juridisch loket zijn de inloopspreekuren al opgeheven. In mei zouden ook de overige tien vestigingen in de grote steden daarmee willen stoppen. Rechtzoekenden zouden voortaan eerst telefonisch of via de e-mail een afspraak moeten maken. Dinsdagavond keerde een groot aantal fracties in de Tweede Kamer zich tegen het bezuinigingsplan van het Juridisch Loket. ‘Een groep kwetsbare mensen, dakloos, verward en zonder geld, komt letterlijk voor een gesloten deur,’ zei PvdA-woordvoerder Jeroen Recourt. ‘Dat wordt een ramp voor die groep.’ 

Volgens Recourt en andere fractiewoordvoerders missen sommige mensen nu eenmaal de vaardigheid om via telefoon of email hun probleem kenbaar te maken aan de medewerkers van het Juridisch Loket. Bovendien kunnen ‘on- en minvermogenden’ ook de belkosten vaak niet dragen, omdat het Juridisch loket 25 eurocent per minuut rekent.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff was dinsdag niet van plan om bij het Juridisch Loket opdracht te geven het omstreden bezuinigingsplan in te trekken. ‘Ik kan niet op voorhand zeggen dat het zoveel problemen geeft dat ze het niet mogen doen,’ zei hij. Volgens Dijkhoff is er geen sprake van een verslechtering van het toegang tot het recht. Ook toen gisteren bleek dat waarschijnlijk een Kamermeerderheid een SP-motie tegen het bezuinigingsplan steunt, was de staatssecretaris niet op andere gedachte te brengen.

Dijkhoff weigert ook de belkosten van het Juridisch Loket te verlagen. Hij laat het Juridisch Loket wel onderzoeken wat het effect is van de afschaffing van het inloopspreekuur. Daarnaast vraagt hij het Juridisch Loket om te berekenen hoeveel een inloopspreekuur in afgeslankte vorm zou kosten. De Tweede Kamer zou dan zelf dat bedrag bij elkaar kunnen sprokkelen bij de begrotingsbesprekingen. De Kamer stemt volgende week over de SP-motie.

Maarten Bakker

Advertentie