Als de rechter een last tot toevoeging afgeeft, bijvoorbeeld nadat een verdachte in bewaring of verzekering is gesteld of bij minderjarige verdachten, duurt het lang voor de advocaat in kwestie de toevoeging heeft. Vaak is het dossier al afgerond voordat de toevoeging geregeld is. Dit kan voor liquiditeitsproblemen zorgen. Dat melden advocaten uit verschillende arrondissementen die op basis van High trust samenwerken met de Raad voor Rechtsbijstand.

De last zelf krijgen advocaten via de rechtbank vrij snel. In theorie is de toevoeging daarmee een gegeven; als de rechter ambtshalve een advocaat toevoegt, verricht de Raad voor Rechtsbijstand geen voorafgaande beoordeling van het vermogen en inkomen van de rechtzoekende en is de advocaat automatisch toegevoegd.

Toch duurt de administratieve afhandeling bij de Raad voor Rechtsbijstand weken tot maanden, melden verschillende advocaten. Zij hebben het werk dan al gedaan (‘Het dossier ligt op de plank’) en moeten lang wachten op betaling. Het doorvoeren van mutaties duurt nog langer, zeggen zij. Als de naam van de toegevoegde advocaat gewijzigd moet worden of als de toevoeging verkeerd is toegeschat, kan het zes tot acht maanden duren voor alles geregeld is.

De Raad voor Rechtsbijstand herkent zich niet in het geschetste beeld. ‘Uiteraard nemen we de aangegeven opmerkingen serieus en gaan we verder onderzoeken waar deze wachttijden zich voordoen en waarom,’ laat een woordvoerder van de Raad voor Rechtsbijstand weten. Mocht de Raad te lange doorlooptijden tegenkomen waarvan de oorzaak bij de Raad ligt, zal de Raad er volgens de woordvoerder alles aan doen om de doorlooptijden in te perken.

Nathalie Gloudemans-Voogd

Advertentie