Per 10.000 inwoners kent België 15 advocaten en dat is te veel, stelt advocaat Jan Dyck in het Tijdschrift Notarieel Management en Het Nieuwsblad. De Belgische ‘advocatenexplosie’ leidt volgens Dyck onder meer tot kwaliteitsvermindering en ‘een moordende strijd om cliënteel’.

Dyck beschrijft in zijn opiniestuk de Advocatenbarometer 2012/2013 die onlangs uitkwam. De groeifactor van de advocatuur in België benaderde sinds 1970 80 procent, terwijl de bevolkingsaanwas amper 10 procent was. België heeft nu twee keer zoveel advocaten als Frankrijk (7,5 per 10.000 inwoners) en ook fors meer dan Nederland (9,5 per 10.000 inwoners).

Als oorzaken van deze ‘verontrustende groei’ noemt Dyck het grote aantal rechtenstudenten die jaarlijks afstuderen en de makkelijke stages. Een oplossing ligt dus wat hem betreft in drempels verhogen: bijvoorbeeld een numerus clausus en een zwaardere opleiding voor advocaat-stagiairs.

‘Over de gevolgen van deze advocatenexplosie heeft de advocatenbarometer 2012/2013 zich niet gebogen,’ schrijft Dyck. Hij ziet zelf als risico kwaliteitsvermindering, maar ook ‘een verlies aan prestige van het beroep en een moordende strijd om cliënteel (o.m. in het strafrecht)’. Dyck waarschuwt ook voor ‘daaraan verbonden deontologische inbreuken, zoals ongeoorloofde cliëntenwerving, onconfraterneel gedrag en abnormaal lage erelonen’.

De ‘advocatenexplosie’ is dus niet goed voor cliënten en ook niet voor advocaten en moet dus snel opgelost worden, vindt Dyck. Maar Vlaamse vakbroeders en –zusters lijken zich niet te herkennen in de kritiek en oplossingen van Dyck, valt te lezen op deredactie.be. De Orde van Vlaamse Balies vindt niet dat de kwaliteit van de advocatuur lijdt onder het hoge aanbod, maar erkent wel dat er te veel advocaten zijn. ‘Een vergadering over het probleem staat er op de agenda,’ meldt deredactie.be.

Nathalie Gloudemans-Voogd

Advertentie