Het Openbaar Ministerie doet strafzaken steeds vaker zelf af. Strafrechtadvocaten vissen daardoor achter het net; veel strafrechtadvocaten zien hun omzet fors teruglopen. ‘Vorig jaar had ik een kwart minder winst.’

Aan de OM-strafbeschikkingen komt geen rechter en lang niet altijd een advocaat te pas. In 2013 kwamen er bijna tweehonderdduizend strafzaken bij de rechtbanken, het OM deed 85.000 zaken zelf af. De komende jaren wil het OM meer dan de helft van de strafzaken zelf afdoen.

Advocaat Niels van Schaik, Van Elst Van Dam (Utrecht) loopt hier ook tegenaan. ‘Als je vroeger piketdienst had, haalde je daar wel meerdere zaken uit. Veelal uit de B-categorie. Je kreeg anderhalve punt – en daar had je er dan meerdere van op een dag – en je kreeg zes punten voor een politierechterzitting. Opgeteld leverde een piketdienst toch minstens duizend euro op. Tegenwoordig zit je de hele dag te wachten. Je kunt niet naar afspraken, want je moet beschikbaar zijn. En aan het eind van de dag: niets. Alles afgedaan door het OM.’

Ook strafrechtadvocaat Mireille Grinwis-Veldman ziet haar omzet slinken, mede door de toenemende OM-strafbeschikkingen. ‘Vergeleken met 2013 had ik vorig jaar een kwart minder winst. Natuurlijk komt dat ook door de bezuinigingen op de rechtsbijstand en het feit dat verdachten in strafzaken een eigen bijdrage moeten betalen. Er zijn bijna geen voorgeleidingen meer, ook niet bij de zware geweldsdelicten of zedenzaken. Het is afknijpen en afhameren door het OM wat de klok slaat.’

Lees het complete artikel Minder omzet dankzij OM in het mei nummer van het Advocatenblad.

Advertentie