Niet het verstrekken van informatie over Johan V., alias ‘de hakkelaar’, maar juist het verzwijgen daarvan, was doel van de witwasdeal van Fred Teeven en drugscrimineel Cees H. Die verdediging voerde V.’s advocaat maandag tijdens een rechtszaak over V.’s belastingschuld van 123 miljoen euro. Dat meldt de Volkskrant van 12 mei.

Samen met onder andere Cees H. runde Johan in de jaren tachtig en negentig de Octopus-bende, die grootscheeps handelde in onder meer hasj. Door V’.s oud-compagnons te laten zwijgen over de winstverdeling van het drugskartel, kon de fiscus alle criminele winst toerekenen aan verondersteld bendeleider Johan V., stelt zijn advocaat. Johan V.: ‘Cees heeft me dat zelf verteld. Onderdeel van de Teeven-deal was dat Cees moest zwijgen over mijn vermogen.’

In de jaren negentig werd zowel Cees H. als Johan V. veroordeeld tot celstraffen voor internationale drugshandel. Beiden zouden zo’n 500 miljoen gulden (226 miljoen euro) aan crimineel verkregen winst moeten afdragen. Omdat het OM in de zaak van Cees H. niet kon bewijzen dat hij daadwerkelijk 500 miljoen gulden had verdiend, eindigde dat proces in 2000 in een schikking.

Deze witwasdeal tussen Cees H. en de toenmalige officier van justitie Fred Teeven kwam onlangs in opspraak. H. moest de staat 750 duizend gulden (340 duizend euro) betalen, en kreeg in ruil daarvoor 4,7 miljoen gulden (2,1 miljoen euro) terug van zijn bevroren bankrekeningen. Deze deal leidde in maart van dit jaar tot de val van zowel staatssecretaris Teeven als minister Opstelten (Veiligheid en Justitie).

Advertentie