Mediationvoorstellen Het ministerie van Veiligheid en Justitie onderzoekt de mogelijkheid om het initiatief tot de mediationvoorstellen van Ard van der Steur op te pakken. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie bevestigd. Doorslaggevend voor de beslissing om de mediationvoorstellen al dan niet over te nemen, is de procedure die hiervoor moet worden gevolgd.

FAX In digitale civiele procedures blijkt nog steeds plaats voor de fax te zijn. Partijen die procederen bij de eKantonrechter kunnen op dit moment slechts zes verhinderdata doorgeven in het systeem. De oplossing als er meer verhinderdata zijn: het indienen van het verzoekschrift uitstellen of meer dagen doorfaxen.

EBI De Extra Beveiligde Inrichting (EBI) op het gevangenisterrein in Vught schendt fundamentele rechten. In EBI worden deskundigen die een advocaat inschakelen afgeluisterd en dat is ‘niet conform de rechten op een eerlijk proces’. Dat zei Geert-Jan Knoops, hoogleraar internationaal strafrecht en advocaat donderdag 7 mei in de Volkskrant.

Teeven-deal Niet het verstrekken van informatie over Johan V., alias ‘de hakkelaar’, maar juist het verzwijgen daarvan, was doel van de witwasdeal van Fred Teeven en drugscrimineel Cees H. Die verdediging voerde V.’s advocaat maandag tijdens een rechtszaak over V.’s belastingschuld van 123 miljoen euro. Dat meldt de Volkskrant van 12 mei.

Bestuursrecht Het wetsvoorstel dat de toekomst van het hoger beroep in het bestuursrecht regelt, lost de huidige problemen in het bestuursrecht niet op. Dat staat in het wetgevingsadvies van de Raad voor de rechtspraak. De Rechtspraak vindt dan ook dat het wetsvoorstel niet moet worden ingediend.

Toevoeging Als de rechter een last tot toevoe­ging afgeeft, bijvoorbeeld nadat een verdachte in bewaring of verzekering is gesteld of bij minderjarige verdachten, duurt het lang voor de advocaat in kwestie de toevoeging heeft. Dat melden advocaten uit verschillende arrondissementen die op basis van High Trust samenwerken met de Raad voor Rechtsbijstand.

Prejudicieel stelsel De Tweede Kamer wil dat de regering komt met een voorstel voor prejudiciële toetsing in de bestuursrechtspraak. Daarvoor zou ze een wetsontwerp uit 1992 weer uit de mottenballen moeten halen. Kamerleden Jeroen Recourt van de PvdA en Joost Taverne van de VVD willen dat het kabinet voor de zomer nog komt met een nieuw wetsvoorstel voor de reorganisatie van de hoogste bestuursrechtspraak.

Download artikel als PDF

Advertentie