Het met investeringsgeld van Google opgezette Rocket Lawyer wil het recht betaalbaar en toegankelijk maken.

Om de digitalisering van de juridische dienstverlening te kunnen volgen, is een constante blik over de grenzen raadzaam. RocketLawyer.com is dan het bestuderen waard. Het aanbod aan beschikbare documenten waar klanten zelf mee aan de slag kunnen is enorm, maar het platform biedt ook ondersteuning door aangesloten juristen en advocaten. Interessant is de samenwerking tussen de ABA (de Amerikaanse orde) en deze aanbieder van online legal services. In een pilot gaan ze nieuwe manieren testen voor advocaten om kleine bedrijven en zelfstandigen betaalbare juridische diensten te verlenen. Er bestaat een risico dat de ABA daarmee het paard van Troje binnenhaalt, maar waarschijnlijker is het dat ze door online innovatie te omarmen hun leden de kans bieden mee te surfen op deze golf.

Erik Jan Bolsius

Download artikel als PDF

Advertentie