Het aantal senatoren met een achtergrond in de advocatuur halveert. De 75-koppige Eerste Kamer, die vandaag afscheid neemt, telde tien senatoren met een verleden in de advocatuur. De nieuwe Eerste Kamer, die op dinsdag 9 juni aantreedt, telt vijf leden met een achtergrond als advocaat.

Bij de VVD nam het aantal senatoren met een advocatuurlijke achtergrond af van twee naar één. Ben Swagerman, plaats 14 op de lijst en voormalig advocaat bij Derks & Partners in Utrecht, viel net buiten de boot. Anne-Wil Duthler, partner bij First Lawyers in Den Haag, komt wel in de Eerste Kamer. De PvdA had en houdt één senator met een verleden in de advocatuur: Janette Beuving. Zij was advocaat bij Dirkzwager Advocaten in Nijmegen van 1 maart 1996 tot 1 juni 1997.

Bij het CDA nam het advocatuurlijke gehalte in de senaat het meest af: van twee naar nul. De PVV zakt van één naar nul, net zoals GroenLinks en D66 van twee naar één: voormalig advocaat bij De Brauw, Blackstone en Westbroek Joris Backer zal namens D66 in de Eerste Kamer zitten.

De SP is de enige partij waar de advocatuurlijke ervaring toeneemt: Bob Ruers (foto), letselschadeadvocaat bij Wout Van Veen Advocaten in Utrecht, was al senator en krijgt vanaf 9 juni binnen de SP-senaatsfractie gezelschap van Anneke Wezel van Staals Advocaten. De overige partijen hadden geen leden met een advocatuurlijke achtergrond en krijgen die ook niet in de nieuwe Eerste Kamer.

De ontwikkeling past in een lange trend. In de eerste helft van de twintigste eeuw had 30 procent van de Eerste Kamerleden een achtergrond in de advocatuur. Sindsdien nam het percentage (ex-) advocaten onder senatoren af tot 6,7 procent vanaf 9 juni.

Advertentie