Eurocommissaris Věra Jourová wil tegenstanders van het nog op te richten Europees Openbaar Ministerie over de streep trekken met een decentrale structuur. Dat zei ze gisteren (donderdag) na ontmoetingen met minister Ard van der Steur (Justitie) en de justitiecommissie van de Tweede Kamer. De Europese Commissie wil dat het Europees OM de fraude met Europese subsidie aanpakt.

Nederland staat kritisch tegenover tegen de overheveling van opsporingsbevoegdheden. Hoewel het Nederlandse parlement in 2013 een gele kaart trok tegen het voorstel van de Europese Commissie, wilde toenmalig eurocommissaris Reding van geen wijken weten.

Haar opvolgster Jourová is meer een voorstander van het harmoniemodel. ‘Ik wil luisteren naar argumenten, en de plannen uitleggen,’ zei ze gisteren in Den Haag tijdens een persgesprek. Later op de dag probeerde ze de justitiecommissie van de Tweede Kamer te overtuigen. ‘Maakt u zich geen zorgen. Er blijft genoeg autonomie over voor de nationale Openbaar Ministeries. De Tweede Kamer zal naar verwachting volgende week haar standpunt bepalen.

Zoals het er nu naar uitziet, behandelen de lidstaten de fraudezaken onder de 10.000 euro. Boven dat bedrag moet overleg met het Europees OM bepalen wie aan zet is. Om de tegenstanders tegemoet te komen stelt de Europese Commissie een decentrale structuur voor met een directie, daaronder een comité en daaronder drie kamers die bestaan uit officieren van justitie uit de deelnemende landen. Door de lidstaten meer invloed te geven hoopt Jourová de bezwaren tegen de ‘top-down’-structuur van Redings plannen weg te nemen.

Volgens Jourová erkent Van der Steur dat de nieuwe voorstellen een verbetering zijn. Tijdens de Europese top van justitieministers op 15 juni probeert ze meer steun voor haar voorstel te krijgen.

Drie van de 28 lidstaten zijn afgehaakt door een zogeheten opt out. Op de vraag of ze de plannen doorzet als niet alle overige 25 landen meedoen antwoordde Jourová : ‘Ik hoop dat zoveel mogelijk lidstaten meedoen. Belastingbetalers vinden het belangrijk dat Europees geld goed wordt besteed.’ Ze zei dat een Europees OM veel meer subsidiefraude kan aanpakken dan nu het geval is.

Peter Louwerse

Advertentie