‘Deurwaarders incasseren miljoenen te veel,’ kopt het Financieel Dagblad vandaag. Gerechtsdeurwaarders zouden volgens het FD miljoenen euro’s meer in rekening hebben gebracht dan eigenlijk toegestaan en winst boeken via het gezamenlijke ICT-bedrijf. Hier is geen sprake van, laat de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) weten.

De miljoenenwinst zou volgens het FD gegenereerd worden via de Stichting Netwerk Gerechtsdeurwaarders (SNG). Dit ICT-bedrijf verzorgt voor deurwaarders, rechtbanken, de belastingdienst, het UWV en gemeenten officiële informatie over dagvaardingen, exploten en beslagen. Het SNG heeft daarop een monopolie.

De inkoopprijs voor het SNG is volgens het FD vijf cent per bericht; de stichting rekent hiervoor gemiddeld 34 cent aan de deurwaarders. Die vragen nu tot 163 cent per bericht aan externen, terwijl deurwaarders, en de SNG, alleen kosten en geen winst in rekening mogen brengen, zo meldt het FD. De krant berekent op basis van vertrouwelijke documenten van de KBvG dat de gezamenlijke SNG-kas eind 2013 hierdoor meer dan vier miljoen euro bevatte.

‘Er is geen sprake van dat de SNG miljoenen euro’s winst zou boeken,’ laat de KBvG weten in een reactie op het FD-artikel. ‘Sterker nog, vanwege de investeringen in het Kwaliteit en Innovatie project (KEI) sluit SNG 2014 af met een verlies.’

Volgens de beroepsorganisatie stelt de SNG berichtprijzen vast op basis van kostprijs. Daarbij moet de stichting rekening houden ‘met investeringen om te voldoen aan de hoge beveiligingseisen’. De SNG legt de beveiligde digitale routes aan waarlangs gerechtsdeurwaarders gegevens uit ambtelijke stukken kunnen controleren en toetsen aan gegevens in formele registers, laat de KBvG weten.

De investeringen waar de SNG in de kostprijs rekening mee houdt zouden er volgens de KBvG juist voor zorgen dat de stichting de prijs van bijvoorbeeld uittreksels laag kan houden. Een uittreksel uit de Basisregistratie Personen (BRP, voorheen GBA) bij de tien grootste gemeentes is bijna 12 euro, waar een deurwaarder voor een BRP bevraging slechts 1,63 euro rekent, houdt de KBvG voor.

Nathalie Gloudemans-Voogd

Advertentie