De kritiek op de beroepsopleiding advocaten de laatste jaren zag vooral op de omvang van het programma. Sommigen noemden de beroepsopleiding obese, anderen zeiden dat de NOvA was doorgeschoten in opleidingsdrift. Het nieuwste lid van de algemene raad, Ruben Alderse Baas, gaat zich bezighouden met de beroepsopleiding. Hij kan die kritiek wel begrijpen, vertelt hij in een interview met het Advocatenblad.

‘Ik kan die beleving, en daarmee de kritiek, wel begrijpen. Het lijkt dat er te veel toetstermen worden gehanteerd. Veel daarvan zijn termen die je ook in je master Nederlands Recht moet hebben gehad. Hoewel het belang van deze termen groot is, kun je je afvragen of die ook in de beroepsopleiding terug moeten komen, of dat je de betreffende advocaat zelf verantwoordelijk houdt voor die basiskennis, zodat de opleiding minder zwaar kan zijn.’

Alderse Baas ziet bijvoorbeeld ook een oplossing in de diagnostische toetsen. ‘Laat elke stagiaire de toets maken en geef daarna een kleurcode. Heb je voldoende antwoorden goed, dan krijg je groen: een teken dat je het vak met jouw voorkennis prima zal kunnen volgen in de richttijd die ervoor staat. Krijg je oranje als uitslag dan moet je wel opletten, want dan lijkt het of je de basiskennis nog niet helemaal beheerst. En bij rood moet je je afvragen of je wel wilt deelnemen aan het vak, want dan heb je er echt geen verstand van. Zo zijn verwachtingen te managen. Dat zal rust brengen.’

Het volledige interview met Ruben Alderse Baas staat in het juli/augustus nummer van het Advocatenblad, dat 25 juni verschijnt.

Nathalie Gloudemans-Voogd

Advertentie