Wil je als advocaat succesvol zijn, dan is liefde voor het vak, kennis van het recht en gedrevenheid om men-sen te helpen onvoldoende. De nieuwe advocaat moet bijna technocratische ondernemerstrekken hebben.

 

Meer dan ooit is het advocatenkantoor een gewoon bedrijf. Maar advocaten, en ook de partners die het bedrijf moeten leiden, zijn nog steeds niet uitgegroeid tot volleerde ondernemers. Ze zien vooral bedreigingen – juridische afdelingen bij consultancykantoren, de opkomst van bedrijfsjuristen, complexe digitalisering, jonge collega’s die vrijheid willen, een markt die more for less wil, de concurrentie van nichekantoren. Maar omdat het financieel nog te goed gaat, voelen kantoren te weinig noodzaak om nieuwe kansen te zoeken. Niets doen is echter geen optie, schrijven advocatenwatchers Christ’l Dullaert, Monique van de Griendt en Juriaan Mensch in het boek De nieuwe advocaat. Kansen en nieuwe rollen voor ondernemende advocaten (Sdu Uitgevers 2015).
    Dat er kansen zijn en ook hoe die kunnen worden gevonden, toont het boek wel aan. Zet eens een langetermijnstrategie uit. Verdiep je eens in technologie. Leer het bedrijf van je cliënt écht kennen. Ontzorg general counsels. Kom met nieuwe verdienmodellen. Werk aan personal branding.
    Voor de hand liggende adviezen? Misschien wel, maar de auteurs plaatsen ze in perspectief en geven volop concrete tips om er naar te handelen. Dat doen ze aan de hand van dertig (deels Engelstalige) interviews met deskundigen uit het veld.
    Wie ze keurig opvolgt, zal de liefde voor het vak even moeten parkeren. Wie serieus een advocatenkantoor wil leiden, zal veel technocratischer te werk moeten gaan dan nu. De romantiek van een eigen zaak, de lol in het ondernemerschap en slachtoffers van het rechtssysteem bijstaan lijken van minder belang. Verfrissend is daarom het interview met organisatieadviseur Hans Strikwerda: reageer niet alleen op externe ontwikkelingen, maar definieer je eigen missie. Want juist waar-degedreven kantoren hebben volgens hem een toekomst. Advocaten moeten dus kiezen.

Download artikel als PDF

Advertentie