Eigenlijk zouden vanaf woensdag de griffierechten voor de rechtspraak verhoogd zijn, maar minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) heeft de maatregel moeten uitstellen. Hij gaat er nu vanuit dat de verhoging per 1 januari 2016 van kracht gaat.

Enkele maanden geleden stond het wetsvoorstel voor de aanpassing van de griffierechten nog op een lijstje van maatregelen waarvan de parlementaire behandeling voor 1 juli afgerond moest zijn. Die invoeringsdatum is niet gehaald. Het levert het ministerie dit jaar een tegenvaller van 19 miljoen euro op.

De Tweede Kamer wacht nog op beantwoording van vragen die ze eind vorig jaar heeft gesteld over de aangekondigde verhoging van de griffierechten. Het ministerie zou daar nog antwoord op moeten geven. Daarna zal het onderwerp opnieuw op de agenda van de Tweede Kamer komen.

De maatregel kan ook nog gestuit worden in de Eerste Kamer, zoals dat begin dit jaar ook al gebeurde met de bezuinigingsplannen voor de rechtsbijstand. Het kabinet heeft, zoals bekend, geen meerderheid in de senaat. Als de Eerste Kamer de verhoging van de griffierechten helemaal afschiet, dan levert dat minister Van der Steur uiteindelijk een tegenvaller van 45 miljoen euro op.

Het kabinet matigde vorig jaar de geplande verhoging van de griffierechten al, door onder meer voor incassozaken tot 1500 euro een laag tarief in te voeren. Toch leverde het aangepaste voorstel nog veel kritiek op uit ‘het veld’. 

Maarten Bakker

Advertentie