Vierentwintig organisaties, waaronder Lawyers for Lawyers en de Amsterdamse orde van advocaten, hebben in een open brief aan de Chinese president Xi Jinping de arrestaties van mensenrechtenadvocaten in China veroordeeld. Tenminste 242 advocaten, werknemers van advocatenkantoren en verdedigers van mensenrechten zijn in juli gearresteerd, vastgezet, opgeroepen te verschijnen of op een andere manier in hun vrijheid beperkt, laat Lawyers for Lawyers weten.

De ‘arrestatiegolf’ volgde nadat op 9 juli advocate Wang Yu verdween. Meer dan honderd advocaten en mensenrechtenactivisten veroordeelden deze verdwijning in een publieke verklaring. Enkele dagen daarna werd een deel van deze groep en andere mensenrechtenverdedigers vastgezet. Vierentwintig organisaties zien een verband tussen die voorvallen. ‘De gebeurtenissen maken het onmogelijk om recente claims van president Xi Jinping dat hij de rechtsstaat wil bevorderen serieus te nemen, aangezien ze vele internationale standaarden ernstig schenden,’ stellen de organisaties in de open brief aan de Chinese president.

De vierentwing instellingen roepen de Chinese autoriteiten op degenen die op willekeurige wijze van hun vrijheid zijn beroofd onmiddellijk vrij te laten. ‘Als dat niet gebeurt moeten de autoriteiten op zijn minst kenbaar maken waar zij zich bevinden en garanderen dat zij spoedig en geregeld toegang krijgen tot hun advocaten en familie,’ vermeldt de open brief. De vierentwintig ondertekenaars vinden daarnaast dat deze groep in de toekomst beschermd moeten worden tegen ‘maatregelen die vaker gebruikt worden tegen Chinese mensenrechtenadvocaten’. De brief noemt als voorbeelden: advocaten opsporen, volgen of huisarrest geven, hen vragen te komen ‘praten’ of vastzetten, hen martelen of laten opnemen in een psychiatrische instelling.

Behalve Lawyers for Lawyers en de Amsterdamse orde van advocaten ondertekenden de Raad van Europese Balies (CCBE), de Europese vereniging van strafrechtadvocaten (ECBA) en Rechters voor Rechters de oproep aan de Chinese president. Vorige week riepen verschillende VN mensenrechtenexperts de Chinese autoriteiten op om ‘de intimidatiecampagne te stoppen’. Amnesty International startte een petitie om de Chinese mensenrechtadvocaten vrij te krijgen, die inmiddels door 33.484 mensen is ondertekend.

Nathalie Gloudemans-Voogd

Advertentie