Vanaf 1 augustus worden er geen papieren dossiers meer verstrekt in zogeheten GPS-zaken, tenzij de advocaat daar expliciet om vraagt. Strafrechtadvocaten vinden de stukken in enkelvoudige strafrechtzaken na 1 augustus alleen nog digitaal in het Advocatenportaal.

Alle strafrechtadvocaten kunnen voortaan het dossier downloaden in de standaard strafzaken: Geïntegreerd Processysteem Strafrecht (GPS)-zaken die op politierechter-, kinderrechter- of kantonzitting staan. Vanaf december krijgt de advocatuur waarschijnlijk ook stukken in OM-afdoeningszaken digitaal. Digitale verstrekking van zaken in de preventieve fase of in maatwerkzaken bestaat nog niet.

Met een advocatenpas kunnen advocaten inloggen in het portaal: het dossier is permanent beschikbaar en te downloaden. Advocaten en rechters beschikken over dezelfde stukken. In de pilotfase was dat niet altijd het geval. ‘Bij de start van de pilot bleek dat er in een aantal zaken met meerdere verdachten het politie proces-verbaal niet goed overkwam,’ laat een woordvoerder van de Rechtspraak weten. ‘Dit probleem is in de pilotfase opgelost.’ In de pilot met het Advocatenportaal zijn 2.200 digitale dossiers verstrekt aan advocaten. In 26 gevallen ontving de rechtbank in de beginfase van de pilot een melding over een technisch probleem.

Ondertussen denkt de Rechtspraak aan de toekomstige invulling van het Advocatenportaal. De Nederlandse orde van advocaten nodigt in een nieuwsbrief gewijd aan het portaal advocaten uit via social media hun suggesties te uiten. Aan een van de ideeën, een hogere resolutie van gescande proces-verbalen, wordt al gewerkt. De Rechtspraak tweette dat het OM de scanapparatuur vervangt.

Nathalie Gloudemans-Voogd

Advertentie