Korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie vindt dat agenten die verdachte zijn een topadvocaat moeten krijgen. Hij vertelt in het Algemeen Dagblad over zijn idee om een poule te starten met vijfentwintig gespecialiseerde politie-advocaten. Flauwekul, noemen strafrechtadvocaten het idee: ‘Alle verdachten hebben recht op een goede advocaat.’

Bouman kondigt in het Algemeen Dagblad aan de hulp van ongeveer vijfentwintig ‘topadvocaten’ in te schakelen die piketdiensten draaien, omdat het korps wil dat ‘schietende agenten de beste juridische hulp krijgen die er is’. Advocaten zouden dan ook op schietles gaan om ‘gevoel te krijgen bij het politievak’.

‘Ik vind het eerlijk gezegd flauwekul,’ zegt Rob Baumgardt, strafrechtspecialist en bestuurslid van de Nederlandse vereniging voor strafrechtadvocaten NVSA. ‘Iedere verdachte heeft recht op adequate rechtsbijstand.’ ‘Ik vraag me af hoe een apart politiepiket moet werken,’ zegt strafpleiter Sidney Smeets. ‘Ik zie ook de noodzaak niet, zelf zou ik eerder pleiten voor een speciaal zedenpiket, of moordpiket. Als politieagenten die verdachte zijn een ander dan de piketadvocaat willen, kunnen ze net als iedereen een voorkeursadvocaat opgeven.’ Smeets snapt dan ook niet waarom er een speciaal politiepiket moet komen. ‘Maar als ons kantoor ervoor gevraagd wordt, zeggen we niet op voorhand “nee”. In principe staan we iedereen bij.’ Ook de Nederlandse orde van advocaten onderschrijft het idee van vrije advocatenkeuze. ‘Als de politie voorkeursadvocaten belangrijk vindt, hebben zij daar recht op, net als ieder ander,’ laat de NOvA weten.

Aanleiding voor het plan is dat Bouman in sommige gevallen niet tevreden is over de juridische bijstand die agenten hebben gekregen. Agent Ronald V. kreeg bijvoorbeeld vorige maand twee jaar cel voor het neerschieten van een passagier in een vluchtauto. ‘Uit het vonnis van de rechtbank blijkt dat de advocaat in deze zaak steken heeft laten vallen,’ zegt Bouman in het AD-interview. ‘Dan had hij die advocaat daar op moeten aanspreken, tijdens de procedure of daarna,’ zegt een woordvoerder van de NOvA desgevraagd.

Het plan voor de poule van topadvocaten voor verdachte agenten komt op een opvallend moment. Nog geen week geleden citeerde het Algemeen Dagblad uit een brandbrief die korpschef Bouman in april aan het ministerie van Veiligheid en Justitie stuurde: de aanwezigheid van advocaten bij politieverhoren zou het recherchewerk belemmeren. ‘Het plan dat Bouman vandaag presenteert onderstreept juist de noodzaak om een advocaat bij het verhoor aanwezig te hebben,’ meent advocaat en NVSA-bestuurslid Baumgardt.

De term ‘piket’ roept vragen op over wie de kosten van rechtsbijstand draagt. In het interview zegt Bouman dat het korps de declaraties van de topadvocaten zal betalen. Volgens een woordvoerder van de Nationale Politie bedoelt Bouman met ‘piket’ dat agenten vierentwintig uur per dag een beroep op deze advocaten kunnen doen. ‘Maar het staat agenten natuurlijk vrij om een andere keuze te maken,’ voegt de woordvoerder toe.

Update 7-8-15: Er zijn ook strafrechtadvocaten die positief zijn over het plan van Bouman, zoals Sébas Diekstra bij BNR Nieuwsradio.

Nathalie Gloudemans-Voogd

Advertentie