De Nederlandse advocate Nani Jansen is door de Engelse Law Society genomineerd voor de titel ‘Human Rights Lawyer of the Year’. Jansen is het enige lid van de NOvA dat dit jaar op de short list van de Engelse orde van advocaten staat. ‘Bij mijn weten is er ook nog niet eerder een Nederlandse advocaat genomineerd,’ zegt Jansen. Op 22 oktober wordt de prijs uitgereikt in Londen.

‘Ik was vorige week mijn malariapillen aan het ophalen voor een reis naar Afrika toen de Law Society belde om te vertellen dat ik genomineerd was,’ vertelt Jansen aan de telefoon. Jansen was vier jaar advocaat bij De Brauw en maakte in 2011 de overstap naar mensenrechtorganisatie Media Legal Defence Initiative. Daar helpt zij als Legal Director journalisten in verschillende landen bij procedures over de vrijheid van meningsuiting. ‘Soms mag ik zelf pleiten, bijvoorbeeld bij het Afrikaans Hof. In andere gevallen werk ik samen met lokale advocaten.’ Daarnaast voorziet haar organisatie in financiële steun voor gedagvaarde journalisten en verzorgt zij cursussen over perszaken aan advocaten. Jansen is ingeschreven bij de Nederlandse balie en werkt als ‘registered European Lawyer’ vanuit Londen.

Jaarlijks reikt het Engelse equivalent van de Nederlandse orde van advocaten verschillende ‘Law Society Excellence Awards‘ uit. Ter gelegenheid van 800 jaar na ondertekening van de Magna Carta is er dit jaar voor het eerst een prijs voor mensenrechtadvocaten: de ‘Human Rights Lawyer of the Year’. De genomineerden zijn advocaten die ‘een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan de promotie, bescherming en bevordering van mensenrechten’ vermeldt de Law Society op haar website. Advocaten worden voorgedragen voor een specifieke categorie door anderen. Jansen is dit jaar de enige Nederlandse genomineerde. Of eerder NOvA-leden in aanmerking zijn gekomen voor een Excellence Award kon de organisatie nog niet achterhalen.

De Law Society reikt de prijzen uit op 22 oktober a.s. tijdens een black tie diner. Of Jansen zelf ook aanwezig zal zijn is nog onduidelijk; genomineerden moeten zelf een tafel boeken. ‘Ze hebben er misschien geen rekening mee gehouden dat ik bij een NGO werk en niet bij een groot kantoor.’

Nathalie Gloudemans-Voogd

Advertentie