In het politiedorp dat het OM inricht bij sommige festivals is dit jaar een extra container voor advocaten. Vorig jaar was commotie ontstaan toen bleek dat advocaten niet fysiek aanwezig waren op festivalterreinen. Hoe worden advocaten dit jaar ontvangen in de ‘wasstraat’? Advocate Leonie van der Grinten, ook wel bekend als mr. Leonie, vertelt erover.

In juli was Van der Grinten als advocaat aanwezig bij Dominator, een hardcore dance festival in Eersel. ‘We hadden daar met kantoor een eigen container in het politiedorp,’ vertelt Van der Grinten. In de ‘wasstraat’ van het OM staan verschillende containers: één voor verhoor, één om drugs te testen, één waarin de hulpofficier een gesprek kan voeren met een verdachte en in de laatste container hebben de piketadvocaten een plekje gekregen.

In voorgaande jaren konden verdachten ook met een advocaat spreken, maar in het geval van Lowlands bijvoorbeeld betekende dat een rit naar het bureau in Lelystad, zonder gegarandeerd retour. Niet elke festivalganger wilde zo lang weg zijn en ging dan een transactie aan. Strafrechtadvocaten Juriaan de Vries en Christian Flokstra opinieerden in het Parool vorig jaar dat de ZSM-aanpak op festivals niet deugde: niet iedereen zou doorhebben dat er een strafblad volgt. ‘Waarom was er niet ook een portakabin ingericht als permanente spreekkamer voor advocaten?’ stelden de advocaten van Meijering, Van Kleef, Ficq en Van der Werf Advocaten.

Aan die oproep is dit jaar dus gehoor gegeven. ‘Ik vind het heel goed dat er nu wel advocaten fysiek aanwezig zijn bij festivals,’ zegt Van der Grinten. ‘Veel mensen die wij spraken zeiden: “Ik nam een pilletje en had er nog tien in mijn zak; de politie heeft het gezien. Wat kun jij nog voor me doen?” Of een student, die nog moet solliciteren en geen strafblad wil. Dan gaan we sparren en leggen uit dat er in zijn geval wel een aantekening op zijn documenten komt. Aan dat strafblad kunnen we vaak niets doen.’

Voordat het festival begint legt de parketsecretaris aan de advocaten uit wat hij van plan is op te leggen in specifieke gevallen. ‘De festivalrichtlijnen zijn wat milder dan de gewone,’ zegt Van der Grinten. ‘In veel gevallen is er voldoende bewijs en is er weinig tegenin te brengen, maar soms hebben we er wel wat af kunnen krijgen. En zo besparen we mensen ook een kostbaar proces, dat is voor hen natuurlijk ook fijn.’ Van der Grinten schat dat zij en haar kantoorgenoten van De Rooij Van Wijk Advocaten ongeveer de helft van de verdachten die binnengebracht zijn hebben gesproken. ‘Bij een van de verdachten is zijn zaak met behulp van ons geseponeerd.’

Het OM Midden-Nederland bevestigt dat dit jaar ook bij Lowlands advocaten fysiek aanwezig zullen zijn. Verdere communicatie en toelichting over dit onderwerp volgt na het festivalseizoen.

Nathalie Gloudemans-Voogd

Advertentie