PROVISIEVERBOD  De nieuwe advocatenmarktplaats rechtszaakplaats.nl lijkt in strijd te zijn met de gedragsregels, meent de Nederlandse orde van advo-caten. Advocaten kunnen tegen betaling pitchen op zaken die consumenten en bedrijven plaatsen op de website. Gedragsregel 2 lid 2 verbiedt advocaten een beloning of provisie toe te kennen of te ontvangen voor het aanbrengen van opdrachten. De oprichter van de rechtszaakplaats.nl stelt geen provisie te krijgen: ‘Advocaten betalen alleen een vergoeding om te kunnen pitchen.’

EXCELLENCE AWARDS  De Nederlandse advocate Nani Jansen is door de Engelse Law Society genomineerd voor de titel ‘Human Rights Lawyer of the Year’. Jansen is het enige lid van de NOvA dat dit jaar op de shortlist van de Engelse orde van advocaten staat. ‘Bij mijn weten is er ook nog niet eerder een Nederlandse advocaat genomineerd,’ zegt Jansen.

EC-ONDERZOEK  Acht advocaten die veel overleveringszaken doen, hebben de Europese Commissie aangeschreven over de Rechtbank Amsterdam. Ze constateren dat de rechtbank, die bij uitsluiting bevoegd is in Europese Arrestatiebevel-zaken, vrijwel nooit prejudiciële vragen stelt aan het Europese Hof van Justitie. Dat gebeurt volgens de advocaten ook niet als daar wel een duidelijke indicatie voor is. De advocaten verzoeken de Europese Commissie hier onderzoek naar te doen.

POLITIEPIKET  Korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie vindt dat agenten die verdachten zijn een topadvocaat moeten krijgen. Hij vertelt in het Algemeen Dagblad over zijn idee om een poule te starten met vijfentwintig gespecialiseerde politie-advocaten. Flauwekul, noemen strafrechtadvocaten het plan: ‘Alle verdachten hebben recht op een goede advocaat.’

KAARTLEZERS  Om in te loggen op het digitaal loket van de Rechtspraak maken advocaten gebruik van hun advocatenpas in combinatie met een kaartlezer die QuoVadis levert. Maar advocaten kunnen ook proberen een oude Rabobank random reader hiervoor te gebruiken, tipt QuoVadis aan advocaten die een defecte kaartlezer hebben. De leverancier en de Nederlandse orde van advocaten laten weten dat hier geen beveiligingsrisico in schuilt. Ook beveili-gingsbedrijf Fox-IT bevestigt dat.

VERZEKERING  Beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen voor advocaten dekken niet altijd het handelen van de verzekerde advocaat als bestuurder van de stichting derdengelden. De polissen van verzekeraars verschillen op dit punt. Dat blijkt uit navraag van het Advocatenblad.

Download artikel als PDF

Advertentie