Zo kiest u de opleiding die bij u past.

Met een van de dertig opleidingen die zijn erkend door de Mediatorsfederatie Nederland (MfN, voorheen NMi) kan een plek worden veroverd in het MfN-register, na bijbehorend examen en assessment. Het register is erkend door de Rechtspraak en de Raad voor Rechtsbijstand. Andere, internationale registers, zoals het ADR Register, hebben voor de Nederlandse markt minder betekenis.
                Een MfN-geregistreerde moet steeds de eigen kennis en vaardigheden op peil houden. Een opleiding kan vanzelfsprekend ook worden gevolgd ter verbetering van het omgaan met conflicten, binnen en buiten de eigen praktijk.
                Waar op te letten bij het kiezen van een opleiding? Het is belangrijk dat de docenten zelf ook veel mediationervaring hebben. De prijs telt mee, maar ook de spreiding in de tijd (tussendoor oefenen en je eigen stijl ontdekken), de locatie, het aantal PE-punten en de vraag of er wordt geoefend met acteurs zijn van belang bij de keuze. Het heeft voordelen om het gezelschap van andere juristen te zoeken (zelfde taal, maken vergelijkbare fouten, begrijpen het juridisch kader waarin mediation soms plaatsvindt) maar volgens sommigen leert de advocaat meer van andere beroepen (breder palet, leren van verschillende achtergronden en ervaringen), al kunnen ook juristen een verschillende achtergrond hebben (ziekenhuisdirecteur, ondernemer, rechter).
                De vFAS (vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators) heeft haar eigen mediationopleiding. Er zijn trainingen voor mediation in arbeidsconflicten. En voor de internationale handelspraktijk kan een advocaat de zakelijke, Angelsaksische mediation leren beoefenen die CEDR in Londen heeft ontwikkeld (sinds kort ook in Nederland aangeboden door Dialogue BV).
                Voor advocaten worden vaak de volgende (erkende) opleidingen genoemd:

Amsterdams ADR Instituut
adrinstituut.nl
Brede, omvangrijke mediationopleiding, met aparte aandacht voor onderhandelen (ook het bijstaan van anderen daarin); universitaire achtergrond; cursisten zijn meestal juristen; twintig dagen; € 9.900.

Centrum voor Conflicthantering (CvC)
www.cvc.nl
Richt zich op vakmanschap, beroemt zich op ervaren mediators; elf dagen, verspreid over een halfjaar; Haarlem, Zwolle, Den Bosch; € 5.245.

Dialogue BV
dialoguebv.nl
Noemt kleine groepen en vermeldt als enige het werken met acteurs; negen dagen, verspreid over drie maanden; Bussum, Den Haag, Noordwijk, Rotterdam (binnen één maand); € 4.975.

The Lime Tree – Mediation & Training
thelimetree.nl
Benadrukt de (inter)activiteit van de cursusdeelnemers; zes tot twaalf dagen; Amsterdam, Den Haag, Groningen, Arnhem, Harderwijk; € 3.875 – € 6.545.

Merlijn Training & Advies
merlijngroep.nl
Benadrukt gedegenheid opleiding en als basis voor verdere specialisatie; zes dagen; op kastelen op diverse locaties in Nederland; € 2.950 (excl. verblijfskosten).

Mediation Trainingsinstituut MTi
mediation.nl
Noemt het ‘de eerste stap op weg naar professioneel mediator’ én toepassing als managementvaardigheid; uiteenlopende doelgroepen; acht dagen; Leusden; € 3.950 (excl. verblijfskosten).

Schonewille & Schonewille Legal Mediation
schonewille-schonewille.com
Biedt al langere tijd meerdere legal mediation-opleidingen aan; nog niet geaccrediteerd maar in samenwerking met Kluwer heeft de Legal Mediation Academy bij MfN erkenning aangevraagd; twee tot vijf dagen; Amsterdam; € 1.500 – € 3.750.

Wie na de opleiding opgaat voor het theorie-examen en het assessment om zich als mediator te laten registreren, moet afhankelijk van vooral het soort assessment (live- of video-) rekenen op nog € 1.400 – € 2.300 aan kosten.

Zie voor meer opleidingen mfnregister.nl.

Linus Hesselink


Download artikel als PDF

Advertentie