In plaats van ‘voor de kijkers thuis rechts’ zitten advocaten die de film Kleine delicten zien een keer precies tegenover de politierechter.

Politierechters behandelen de kleinere vergrijpen: de man die weer eten stal, de vrouw die flessen wijn dronk en toch ging rijden, de man die zijn werkgever klappen gaf na de zoveelste racistische opmerking.

In de film Kleine delicten van Jaap van Hoewijk (een productie van Zeppers Film in coproductie met VPRO) zijn deze en andere verdachten op de rug te zien terwijl zij hun verhaal vertellen. Ondertussen centreert het beeld op de politierechter die vraagt, luistert en rap vonnist.

Niet alleen nemen advocaten tijdens het bekijken van deze film nu recht tegenover de zittende magistratuur plaats, ze zien ook de ontwapenende ontlading na sommige zaken, als de rechter bijvoorbeeld de toga losknoopt en weer even mens wordt.

Kleine delicten toert de komende weken langs filmhuizen en zal bijvoorbeeld op 31 augustus om 19.30 te zien zijn in het Ketelhuis in Amsterdam. Na afloop is er een Q & A met de hoofdpersonen uit de film. Op 21 september is Kleine delicten te zien bij de VPRO op NPO2.

Nathalie Gloudemans-Voogd

Advertentie