Gaat de Raad voor de Rechtspraak nu wel of niet zeven rechtbanklocaties sluiten? De Raad zegt zelf van niet, maar de geruchten over grondig inkrimpen zwellen de laatste dagen aan. Deken Paul Manning van de orde van advocaten in Overijssel zegt zorgen te hebben gelet op die geluiden. Op vrijdag 28 augustus is er een bijeenkomst in Almelo, waar hij die zorg kenbaar zal maken.

‘Wij vinden dat er een volwaardige locatie van de rechtbank Overijssel moeten zijn in zowel Zwolle als Almelo,’ zegt Manning. ‘We weten niet of er beslissingen genomen zijn en wat die beslissingen dan zijn. Ik acteer nu op basis van geruchten en dat is sowieso beroerd. Maar die geruchten nemen zodanige vormen aan, ook in de pers, dat we een geluid willen laten horen.’ Op vrijdag 28 augustus om 10 uur begint een bijeenkomst op het gemeentehuis in Almelo, waar Manning, de burgemeester van Almelo en andere politici zullen spreken.

Volgens Manning zien de geruchten op grondige ‘downsizing’, niet alleen in Almelo, maar ook op andere plaatsen. ‘De herziening van de gerechtelijke kaart is nog nauwelijks afgewerkt en de afspraak was dat er volwaardige rechtbanklocaties zouden blijven. Als de geruchten waar zijn, terwijl de inkt nog nauwelijks droog is, baart dat zorgen.’

De Overijsselse advocaat Rob Oude Breijl verklaarde tegenover oa. nu.nl en ANP te weten dat zeven rechtbanken zullen sluiten. In onder andere Almelo, Zutphen, Assen en Roermond en Maastricht zouden vanaf 2016 alleen nog kleine juridische geschillen afgehandeld worden. De nieuwssites tekenden daarbij overigens op dat Oude Breijl sprak namens de orde van advocaten in Overijssel, maar dat bestrijdt Manning: ‘Hij sprak op eigen initiatief. Wij distantiëren ons van die uitspraken.’

De Raad voor de Rechtspraak noemt het bericht van het ANP ‘prematuur’. ‘We gaan geen locaties sluiten,’ zegt de woordvoerder. ‘Wat ik wel kan zeggen is dat de Rechtspraak ingrijpend moet moderniseren. Er zijn maatregelen nodig zodat er zorgvuldig rechtgesproken kan blijven worden.’ De Rechtspraak bekijkt nu welke maatregelen genomen moeten worden om financieel gezond te blijven. ‘We willen meer investeren in mensen in plaats van in gebouwen,’ voegt de woordvoerder daar nog aan toe. Of dat betekent dat er verhuisd gaat worden, wil de Rechtspraak niet bevestigen.

Maandag verschijnt het Meerjarenplan van de Rechtspraak, waarin de bezuinigingsplannen zijn opgenomen. De Rechtspraak zal het plan eerst intern communiceren. Daarna wordt het Meerjarenplan openbaar.

Nathalie Gloudemans-Voogd

Advertentie