Uit eenentwintig aanmeldingen heeft de jury van de Legal Tech Startup Awards deze week tien halve finalisten geselecteerd. Na de halve finale op 7 september zullen drie finalisten gekozen worden. Bij kennisevent PLEIT op 6 oktober zullen de winnaars bekend worden gemaakt.

De jury, die bestaat uit Jelle van Veenen (Dutch Legal Tech), Jeroen Zweers (Kennedy Van der Laan, Dutch Legal Tech), Sasja Winters (ING) en Claudia Heemskerk (PLEIT) kon deels kiezen uit buitenlandse inzendingen. ‘Het niveau van de inzendingen lag hoog en er was grote variatie in innovatieve oplossingen te onderscheiden,’ laat de organisatie weten. ‘Dit onderstreept dat er grote veranderingen op komst zijn in de juridische sector.’

De tien halve finalisten zijn:

Legalloyd BV
Legalloyd ontwikkelde software waarmee de gebruiker in enkele minuten zelf een contract kan opstellen. Voor specialistische zaken kan het bedrijf de klant doorverwijzen naar ervaren advocaten. Legalloyd haalde deze week een half miljoen euro aan financiering op.

FastPortal
Met FastPortal kunnen zakelijke dienstverleners een geautomatiseerde online klantomgeving opzetten. Advocaten kunnen zo beveiligd communiceren met hun cliënten, samen met de cliënt werken aan één bestand, werkprocessen inzichtelijk maken en daaraan ook facturen verbinden.

SMASHDOCs
Webapplicatie SMASHDOCs richt zich op samenwerken in documenten. Met de technologie van deze Duitse startup staan alle wijzigingen en goedkeuringen op teksten in één document. Ook belooft SMASHDOCs beveiligde en flexibele communicatie met degenen die aan hetzelfde bestand werken. 

DigiTrage
Online arbitrage in incassozaken is te regelen via Digitrage. Betalingsgeschillen worden zo online beslecht door arbiters die ook advocaat zijn. Digitrage is door het ministerie van Veiligheid en Justitie erkend als innovatieve buitengerechtelijke procedure.

Clocktimizer 
Big data analyseren voor advocaten kan met de software van Clocktimizer, bijvoorbeeld voor het berekenen van fee quotes of basis van eerdere zaken en als project management tool. Volgens de oprichters kunnen gebruikers ook ‘zien waar efficiëntieverbeteringen de winstgevendheid van het kantoor kunnen vergroten’. 

Vantage
Vantage muntte de term ‘ontflicten’. Op dit platform kunnen mensen met tools meer inzicht krijgen in hun eigen situatie voordat ze naar de rechter gaan. Daarbij krijgen ze hulp en ondersteuning. ‘Een rechterlijke uitspraak brengt een beslissing, maar niet altijd een oplossing,’ zeggen de oprichters.  

Vraag de Notaris
Bij ‘Vraag de Notaris’ is juridische informatie over notariële zaken te vinden ‘in taal die te begrijpen is, ook als je geen jurist bent’ volgens de oprichter. Binnenkort kunnen ook direct notariszaken online geregeld worden. Online overleggen met een notaris wordt dan ook mogelijk.

LawyerlinQ
LawyerlinQ draagt zorg voor een online samenwerkingsplatform en community. Dit platform kan LawyerlinQ in organisaties implementeren. Het bedrijf zorgt dan ook voor het beheer en de financiële en contractuele afhandeling van al het werk wat via de community verdeeld wordt.

LegalDutch
Op legaldutch.nl kunnen rechtszoekenden een pitch plaatsen, waarop juridisch specialisten op reageren. ‘Zo ben je gegarandeerd van een advocaat met de juiste ervaring én bespaar je tot wel vijftig procent op juridische kosten,’ zeggen de oprichters. 

Kopjra
Italiaanse startup Kopjra houdt zich bezig met de bescherming van intellectueel eigendom en privacy. Met de software die Kopjra ontwikkelde kunnen gebruikers IE-inbreuken traceren en meteen notice and take downs sturen.

De Legal Tech Startup Awards komen voort uit de Dutch Legal Tech Meetup, waar juridische innovatiebedrijven regelmatig bij elkaar komen. In 2015 organiseert Dutch Legal Tech voor het eerst de awards in samenwerking met Kennedy Van der Laan, ING, PLEIT, Lexxyn Groep en Sdu.

Nathalie Gloudemans-Voogd

Advertentie