Het personeel van de rechtbank Almelo voelt zich gepiepeld door de Raad voor de Rechtspraak en de gerechtsbesturen. De inspraak rondom het Meerjarenplan van de Raad voor de Rechtspraak is een wassen neus, en de communicatie deugt ook niet, vindt rechter Sylvia Taalman van de rechtbank Almelo.

Tijdens de Dag van de Rechtspraak in Leiden leverde Taalman, ook bekend als twitterende rechter, donderdag ongezouten kritiek op het plan om in zeven rechtbanken alleen nog kleine zaken af te handelen. Almelo is één van die rechtbanken.

Ook Maastricht verliest volgens de plannen zijn volwaardige rechtbank: in Limburg wordt Roermond de hoofdvestiging. De nieuwe Maastrichtse burgemeester Annemarie Penn liet zich over de veranderingen diplomatieker uit dan Taalman. ‘Ook ik vind versterking van de kwaliteit van rechtspraak belangrijker dan stenen,’ betoogde voormalig rechter en voormalige procureur-generaal Penn. ‘Laten we kijken of we de rechtspraak goedkoper kunnen maken door twee locaties te houden in Limburg.’

Ze vindt dat de toegang tot het recht voor de 1 miljoen bewoners van Zuid-Limburg bemoeilijkt wordt als alleen Roermond een volwaardige rechtbank overhoudt. Voorzitter Frits Bakker van de Raad voor de Rechtspraak hoorde haar pleidooi welwillend aan, zonder toezeggingen te doen.

Vorige week maandag presenteerde de Raad voor de Rechtspraak het Meerjarenplan, waarop de betrokkenen binnen een week moesten reageren. Na felle protesten is de reactietermijn opgerekt naar 28 september.

Peter Louwerse

Advertentie