De Leidse rector magnificus Carel Stolker is voor een verplichte stage tijdens de rechtenstudie, bij de rechterlijke macht, in de advocatuur of als bedrijfsjurist. Tegelijkertijd is hij van mening dat de advocatuur niet kan zonder de academische vorming van jonge juristen. Om civiel effect te krijgen en tot de advocatenopleiding te worden toegelaten, moeten afgestudeerden volgens Stolker een juridische bachelor en master hebben afgerond.

In Nederland kun je jurist worden zonder iets van de praktijk te hebben gezien. Daar moet verandering in komen, vindt de Leidse rector magnificus Carel Stolker. Hij is dan ook voor een verplichte stage tijdens de rechtenstudie. ‘Een student wordt veel gemotiveerder als die de praktijk een beetje kent.’

Over de ontwikkeling van de T-shaped lawyer, die zich niet alleen in de juridische diepte heeft ontwikkeld, maar ook in de multidisciplinaire breedte zegt Stolker: ‘Het is altijd zoeken naar de balans tussen breedte en diepgang. (..) Maar om civiel effect te krijgen en te worden toegelaten tot de advocatenopleiding moet je naar mijn overtuiging echt een juridische bachelor en master hebben afgerond. Over de precieze inhoud valt natuurlijk altijd te debatteren.’

De afgelopen jaren zijn er steeds meer university colleges, die een brede liberal arts & sciences opleiding aanbieden op academisch niveau, bijgekomen. Stolker: ‘Het is een reactie op de vraag naar breedte, hoewel de rechtenstudie op zichzelf ook al wel een heel brede studie is met geschiedenis, filosofie, sociologie, taal. Het is interessant om te zien dat studenten neigen naar breder kiezen. Zij willen vaak internationaal, Engelstalig onderwijs en niet worden voorgesorteerd voor een bepaald beroep.’

Stolker benadrukt daarbij dat het de moeite waard zou zijn om een koppeling te zoeken van de university colleges naar het civiel effect.

Hoe dan ook kan de advocatuur volgens Stolker niet zonder de academische vorming van jonge juristen. Op de vraag of de rechtenopleiding niet meer een beroepsopleiding zou moeten zijn antwoordt hij dan ook: ‘Voor de samenleving zijn juristen veel te belangrijk om hun vorming als pure beroepsopleiding vorm te geven.’

Lees het gehele interview met Carel Stolker in de special Carrière en Opleiding in het oktobernummer van het Advocatenblad.

Advertentie