HECHTENIS Rechters leggen in Nederland te snel en te gemakkelijk voorlopige hechtenis op. Dat was de conclusie van de meerderheid van rechters en advocaten tijdens een workshop over voorlopige hechtenis, donderdag 10 september tijdens de Dag van de Rechtspraak in Leiden.

 

MEERJARENPLAN Het personeel van de rechtbank Almelo voelt zich gepiepeld door de Raad voor de Rechtspraak en de gerechtsbesturen. De inspraak rondom het Meerjarenplan van de Raad voor de Rechtspraak is een wassen neus, en de communicatie deugt ook niet, vindt rechter Sylvia Taalman van de rechtbank Almelo.
Tijdens de Dag van de Rechtspraak in Leiden leverde Taalman, ook bekend als twitterende rechter, donderdag ongezouten kritiek op het plan om in zeven rechtbanken alleen nog kleine zaken af te handelen. Almelo is één van die rechtbanken.

 

AFLUISTEREN De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft zich over een periode van bijna vijftien jaar ‘onbehoorlijk’ gedragen bij het uitwerken van telefoongesprekken of het verwerken van e-mailgesprekken van advocaten van advocatenkantoor Seebregts & Saey Strafrechtadvocaten. Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, PvdA) berichtte het kantoor over deze beoordeling van de CTIVD in een brief van 17 augustus 2015.

 

WOLFSEN De commissie-Wolfsen, die onderzoek doet naar de gesubsidieerde rechtsbijstand, zal pas in november haar eindrapport publiceren. De commissie-Wolfsen kreeg de opdracht om te onderzoeken waardoor de kosten van rechtsbijstand stijgen en om aanbevelingen te doen over vernieuwing van de rechtsbijstand. Uiterlijk op 1 september zou de commissie haar conclusies bekendmaken, nog voor de presentatie op Prinsjesdag van de begroting 2016 van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

 

MARKTPLAATS In augustus werd rechtszaakplaats.nl gelanceerd, een website waar advocaten kunnen pitchen op zaken van bedrijven en consumenten. Een bericht van het Advocatenblad over mogelijke strijdigheid met gedragsregel 2 lid 2 leidde tot gemengde reacties. Een deel van de balie begrijpt niet waarom de marktplaats een probleem zou zijn. Anderen vinden het provisieverbod uit de gedragsregels duidelijk.

Download artikel als PDF

Advertentie