Jongensboek

Misdaadverslaggever John van den Heuvel beschrijft in autobiografie De spiegel van het recht zijn ervaringen als misdaadverslaggever en politieman.

 

Na 25 jaar ervaring als misdaadverslaggever vond John van den Heuvel het een mooi moment voor een boek. Hij schreef een beknopte autobiografie: De spiegel van het recht (Carrera). Hij maakte er, blijkt uit het resultaat, genoeg bijzondere gebeurtenissen voor mee. In zijn beginjaren als verslaggever vloog hij bijvoorbeeld de hele wereld over voor zijn verhalen. 
Het resultaat leest als een jongensboek; vol anekdotes en avonturen. Die maakte Van den Heuvel onder meer mee bij de politie Amsterdam, waar hij – voordat hij bij de krant werkte – zijn carrière begon. Negen jaar was hij daar werkzaam, waarvan twee jaar voor de dagelijkse poli-tiekrant Het Korpsbericht. Ook was hij twee jaar lang undercoveragent.
De misdaadverslaggever strooit in zijn boek met veel namen; zowel van mensen bij politie en justitie als uit het journalistenwereldje en het criminele circuit. Het bevestigt zijn omvangrijke netwerk, maar maakt het af en toe wat minder leesbaar.
    In zijn boek haalt hij een reeks bekende strafrechtadvocaten aan als Piet Doedens, Gerard Spong, Jan Boone, Theo Hiddema, Peter Plasman en Nico Meije-ring. ‘Af en toe hoor ik verbaasd toe hoe mijn collega (…) ze feliciteert als een van hun cliënten door vormfouten van justitie wordt vrijgesproken. Hij ziet het veel zakelijker en kent de mores binnen de advocatuur om elkaar te complimenteren bij een mooie vrijspraak. Ik redeneer nog te veel vanuit mijn achtergrond als oud-politieman en denk alleen maar: verdorie, weer een boef die de dans ontspringt.’

 

Iris Böhm

 

 

Wat is de rechtsstaat?
In veel actuele discussies wordt het begrip ‘rechtsstaat’ betrokken. De Nederlandse rechtsstaat zet het begrip op scherp.

 

‘Dat is in strijd met de rechtsstaat’, is een veelgehoord argument in politieke discussies rond het terughacken bij computercriminaliteit, het dragen van een hoofddoek door moslima’s, griffierechten en jihadreizigers. Maar wat is de rechtsstaat eigenlijk? In De Nederlandse rechtsstaat (Amsterdam University Press, 2015) zet Helen Stout, hoogleraar aan de Erasmus School of Law, uiteen welke principes eraan ten grondslag liggen. Denkbeelden van Verlichtingsdenkers als Locke, Rousseau en Montesquieu komen voorbij. Daarbij beschrijft Stout de werking van de rechtsstaat in onze moderne tijd. Haar boek definieert het begrip en vormt zo een belangrijke bouwsteen in discussies over de rechtsstaat.

 

Sabine Droogleever Fortuyn

 

 

Een jurist legglen
De naam van je site als werkwoord, het lukte Google en het moet ook de droom van de mensen achter leggle.com zijn: ik leggle, jij legglet een jurist.

 

Leggle wil particuliere rechtzoekenden koppelen aan juristen. Een aantal twitterende advocaten stond direct na de lancering van Leggle op hun achterste benen, met een beroep op het provisieverbod. Die discussie lijkt een beetje achterhaald in tijden waarin verwijzers een grote rol spelen voor juridisch dienstverleners. De teksten op de site en de uitlegvideo voor klanten zijn uiterst informeel: ‘Hoe ga jij de juiste jurist vinden in de juridische jungle?’ Leggle werft klanten voor de jurist en factureert ook de vooraf vastgestelde prijs, met een ‘niet goed, geld terug-garantie’. Btw en kantoorkosten zijn inbegrepen. Het platform is gefinancierd door rechtsbijstandverzekeraar DAS, maar opereert naar eigen zeggen onafhankelijk van de moeder.

 

Erik Jan Bolsius

Download artikel als PDF

Advertentie