Welke bedrijven gaan zorgen voor een vernieuwing in de juridische sector? Tijdens de halve finale van de Dutch Legal Tech Startup Awards doen
tien bedrijven een gooi naar een finaleplek.

 

IT is de driver om tot innovatie in de juridische wereld te komen, zegt Jeroen Zweers, Knowledge & Innovation director bij Kennedy Van der Laan. Zweers was betrokken bij de oprichting van Dutch Legal Tech en de bijbehorende bijeenkomsten waar uitgevers, start-ups, advocatenkantoren en universiteiten praten over onder meer de toekomst. Dutch Legal Tech, Kennedy Van der Laan, ING Lexxyn Groep en Sdu besloten een wedstrijd te starten onder innovatieve start-ups. Daarom staan op 7 september in het ING, Customer Experience Center, de innovatiehub van de bank, tien halve finalisten om beurten op ‘de stip’. In één minuut doen zij een pitch voor hun product of dienst, daarna beantwoorden ze vragen uit het publiek en van de jury.
    Sommige start-ups proberen het werk van advocaten overbodig te maken of over te nemen. Zo spoort de artificial intelligence software van Kopjra IE-inbreuken op en verstuurt het bedrijf ook meteen de bijbehorende blafbrief. Legalloyd wil juridisch advies toegankelijker maken voor ondernemers. Met hun online tools, gratis contracten en juridische coaching kan één advocaat meer dan vijfhonderd cliënten bedienen. Ondernemers lossen hun juridische problemen vooral zelf op; voor de twintig procent van de gevallen dat een ondernemer het niet zelf af kan, levert Legalloyd een jurist.
    Een andere trend zijn marktplaatsen voor juridisch professionals. Ook die zijn terug te zien onder de halve finalisten. Online platform Vraagdenotaris haalt consumenten binnen via content marketing. Als vervolgens een notaris nodig is, koppelt de website een consument aan een notaris die per lead een bedrag afdraagt. Dat mag van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie, verzekert oprichter Gertjan de Gans. Start-up LegalDutch wil het mkb aan advocaten koppelen. Volgens oprichter Jan-Hein Strop weten ondernemers niet wanneer ze een advocaat nodig hebben en weten advocaten slecht waar ze goed in zijn. ‘Wij gaan dat verbeteren,’ zegt Strop. Ook start-up LawyerlinQ werkt met een marktplaats. Juridische afdelingen vinden in de LawyerlinQ-community een jurist of advocaat voor een specifieke opdracht; advocatenkantoren kunnen hun flexpool inrichten op het platform. LawyerlinQ regelt de contracten (én is aansprakelijk).
    Rechtspraak moet nog altijd goedkoper; twee start-ups bieden zich in dat licht als alternatief aan. DigiTrage bevat een platform voor online arbitrage bij incas-sozaken. Website Vantage richt zich op ‘ontflicten’. Met tools krijgen bezoekers meer inzicht in hun eigen situatie voor ze naar de rechter gaan.
    Dan zijn er nog drie start-ups die het werk van advocaten makkelijker pogen te maken. Zo levert Clocktimizer big data business intelligence software voor advocaten. De software leest tijdschrijfregels en kan zo advocaten helpen met analyses op de interne bedrijfsvoering. Oprichter Pieter van der Hoeven noemt als toepassingen betere fee quotes maken, projecten monitoren en efficiëntieverbeteringen zien. ‘Don’t guess,’ is Clocktimizers slogan. SMASHDOCs, een Duitse start-up, is een webapplicatie voor online samenwerken in documenten. Op het platform werken meerdere mensen samen met anderen aan hetzelfde bestand. Hierdoor ziet elke gebruiker direct de laatste wijzigingen. Volgens SMASHDOCs wordt online samenwerken aan documenten zo sneller, productiever en veili-ger. Start-up FastPortal zorgt dat kleinere advocatenkantoren, ‘net als de grote jongens’, een professionele online klantomgeving met versleutelde documenten kunnen opzetten. Dit zorgt volgens CEO Rik Visser voor betere dienstverlening voor de klant tegen lagere kosten. ‘Voor vijfentwintig euro per werknemer heeft u al een online portaal en als u ’s ochtends belt, heeft u ’s middags toegang,’ zegt Visser. De laatste drie start-ups, Clocktimizer, SMASHDOCs en FastPortal, worden met een grote meerderheid gekozen als finalisten. Tijdens PLEIT2015 op 6 oktober pitchen zij nog een keer om te bepalen welke start-up zichzelf de grootste innovatie mag noemen.   

Download artikel als PDF

Advertentie