Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) geeft toe dat het OM vaker contact heeft gehad met advocaat Stijn Franken over de enscenering van een foto bij diens kantoor met Volkert van der G. Vorige week vertelde hij de Tweede Kamer nog dat het OM pas een dag voor de publicatie van de foto in de Telegraaf door Franken hiervan op de hoogte was gesteld.

Franken, de toenmalige advocaat van Van der G., zag zich daarop genoodzaakt om zelf in de Volkskrant de ware gang van zaken rond de publicatie vorig jaar juli uit de doeken te doen. In de maanden voor de voorwaardelijke invrijheidstelling was er veelvuldig contact tussen advocaat Franken, kantoorgenote Croes, het OM, het ministerie van Veiligheid en Justitie, de landsadvocaat en andere overheidsinstanties. In die gesprekken is bij herhaling ook gesproken over het laten nemen van een foto van Van der G. Daarmee zou een ‘jacht’ op de vrijgelaten moordenaar van Pim Fortuyn door andere fotografen voorkomen moeten worden. Ook toenmalig minister Opstelten was van dit plan op de hoogte.

Van der Steur schrijft de Tweede Kamer nu dat hij vorige week slechts ‘summier’ op de hoogte was gesteld over deze gesprekken. Hij betreurt het dat hij de Tweede Kamer er toch niet van op de hoogte heeft gesteld. Ook had hij beter moeten uitzoeken wat er dan precies besproken was door de verschillende partijen over de voorwaardelijke invrijheidstelling van Van der G.

Stijn Franken belde vorige week zelf het OM met het verzoek om de juiste informatie omtrent de publicatie van de foto van Van der G. openbaar te maken. Van der Steur schrijft dat het OM hem alleen kort mondeling van ‘het signaal’ van de advocaat op de hoogte stelde. Hij vindt het verkeerd dat het OM het verzoek van Stijn Franken niet in een ambtsbericht heeft opgenomen. ‘Ik heb het OM er op aangesproken dat ambtsberichten niet summier en vanuit een beperkte focus moeten worden opgesteld,’ zegt Van der Steur.

De Tweede Kamer wilde vorige week opheldering van de minister over een uitzending van Brandpunt-Reporter, waaruit zou blijken dat Van der G. de voorwaarden voor zijn invrijheidstelling zou schenden. Met de publicatie van de foto zou hij mogelijk het mediaverbod overtreden hebben. De minister ontkent dat, net als het OM.

Maarten Bakker

Advertentie