Vanaf maandag 19 oktober kunnen alle vreemdelingenadvocaten hun asiel- en bewaringszaken digitaal indienen. Een van de zeven rechtbanken die digitaal werken zal de zaak dan behandelen. Dat blijkt uit een bericht op rechtspraak.nl. Dit digitaal procederen, onderdeel van het programma Kwaliteit en Innovatie (KEI), is nu nog op vrijwillige basis.

Zeven rechtbanken werken inmiddels digitaal in asiel- en bewaringszaken: Amsterdam, Limburg, Noord-Holland, Noord-Nederland, Oost-Brabant, Overijssel en Zeeland West-Brabant. Vanaf half januari 2016 sluiten ook de overige vier rechtbank aan.

De digitale procedure is nu nog niet verplicht in asiel- en bewaringszaken. Vreemdelingrechtadvocaten kunnen daarom zelf kiezen welke zaken zij digitaal laten lopen. ‘Op die manier kunnen zowel vreemdelingenadvocatuur als Rechtspraak in een rustig tempo wennen aan digitaal procederen,’ vermeldt de Rechtspraak.

Zodra de KEI-wetgeving is aangenomen wordt het digitaal indienen van asiel- en bewaringszaken wel verplicht. De Rechtspraak benadrukt dat het digitaal procederen in asiel- en bewaringszaken voortkomt uit KEI en losstaat van ‘actuele gebeurtenissen rondom de instroom van vluchtelingen’.

De komende weken organiseert de Rechtspraak voorlichtingsbijeenkomsten op vijf plaatsen met een demonstratie van het systeem, uitleg wat een advocaat nodig heeft om digitaal te kunnen procederen en hoe een digitale zitting verloopt.

Nathalie Gloudemans-Voogd

Advertentie