Op Rechtszaakplaats, de website die ook wel wordt vergeleken met Marktplaats, maar dan alleen voor juridische zaken, zijn stukken met privacygevoelige informatie gepubliceerd. Dat werd donderdag 22 oktober bekend. De oprichter van de website heeft de stukken na overleg met de Nederlandse orde van advocaten van de site verwijderd. Daarnaast zijn er verdere maatregelen genomen om de privacy te verbeteren.

Rechtszaakplaats, opgericht door advocaat Oscar van Oorschot uit Leeuwarden, brengt rechtzoekenden en advocaten met elkaar in contact. Op de website kunnen rechtzoekenden hun juridische probleem omschrijven. Hun naam en adresgegevens blijven daarbij anoniem. Advocaten kunnen de zaken bekijken en een pitch uitbrengen. Een schriftelijk bericht kost een advocaat twee euro, een geluidsopname vier euro en videopitch zes euro.

Internetondernemer Pablo van Klinken ontdekte donderdag 22 oktober op Rechtszaakplaats dat bij de zaken bestanden met privacygevoelige informatie waren gevoegd, ook van derden. ‘Bij een echtscheidingszaak waren extra documenten geüpload, waaronder de correspondentie met de ex-vrouw en berekening van alimentatie. Dit alles was openbaar toegankelijk, zonder login. De informatie was ook geïndexeerd door Google.’ Sebastiaan Beens liep hier ook tegenaan. Op Twitter wees hij erop dat de website tegelijkertijd vermeldt dat Rechtszaakplaats gegevens aan geen enkele derde zal verstrekken. (..) ‘Juridische gegevens zijn zeer privé en dat zullen we altijd bewaken.’

Nadat de Nederlandse orde van advocaten (NOvA) door verschillende bronnen werd ingelicht over de vertrouwelijke stukken op Rechtszaakplaats, heeft de NOvA contact opgenomen met oprichter Van Oorschot. ‘We hebben hem op de stukken geattendeerd en gezegd dat het ons niet in het belang leek van degenen die zich bij deze site aanmelden,’ zegt communicatieadviseur Yvo Jouvenaar. Van Oorschot heeft in reactie hierop maatregelen getroffen. Hij heeft de stukken van de website verwijderd. Daarbij is zijn website aangepast. Van Oorschot: ‘Bijlagen zijn nu slechts inzichtelijk voor advocaten. Alles wat Google heeft geïndexeerd is verwijderd. En het path naar de bestanden is aangepast zodat de bestanden niet meer toegankelijk zijn voor Google. Deze maatregelen brengen met zich mee dat de privacy vele malen verder is verbeterd.’

Bij de lancering van Rechtszaakplaats, deze zomer, popte de vraag op of de website in strijd is met de gedragsregels. Volgens Gedragsregel 2 lid 2 mogen advocaten geen beloning of provisie toekennen of ontvangen voor het aanbrengen van opdrachten. De deken van het arrondissement Noord-Nederland en de Limburgse deken onderzoeken of verschillende initiatieven, waaronder Rechtszaakplaats, in strijd zijn met deze gedragsregel.

Sabine Droogleever Fortuyn

Sabine Droogleever Fortuyn

Sabine Droogleever Fortuyn

Redacteur

Profile page
Advertentie