INNOVATIEWEDSTRIJDEN De Brauw start op 2 december de eerste editie van een juridische innovatiewedstrijd voor studenten. Zij mogen een innovatief idee insturen: ‘Een plan dat de wereld van het recht vernieuwt’. De Brauw financeert de uitvoering van het winnende idee tot maximaal 25.000 euro.

KEI (1) Vanaf maandag 19 oktober kunnen alle vreemdelingenadvocaten hun asiel- en bewaringszaken digitaal indienen. Een van de zeven rechtbanken die digitaal werkt, zal de zaak dan behandelen. Dat blijkt uit een bericht op rechtspraak.nl. Dit digitaal procederen, onderdeel van het programma Kwaliteit en Innovatie (KEI), is nu nog op vrijwillige basis.

KEI (2) Wat betekent het KEI-voorstel voor het stuk waarmee procedures straks gestart worden, de procesinleiding, en de verdere civiele procedure? Die vraag beantwoordt Sharona Heeroma in haar boek De uniforme procesinleiding (Celsus, 2015). ‘Volgens mij leidt het KEI-wetsvoorstel eerder tot complicaties,’ stelt Heeroma.

PLATFORM Op 13 oktober had de aftrap plaats van het Innovatieplatform van de Nederlandse orde van advocaten. De NOvA organiseert een serie bijeenkomsten waarbij advocaten en experts discussiëren over ‘ontwikkelingen die de advocatuur raken’. De algemeen deken Walter Hendriksen: ‘Doen de redenen van de belemmeringen die we onszelf hebben opgelegd zich nog wel voor?’

COMMERCIAL COURT  De PvdA keert zich tegen de oprichting van het Netherlands Commercial Court in Amsterdam. ‘De rechtspraak moet niet gaan meedoen op de markt,’ meent PvdA-Kamerlid Jan Vos.

VERTRAGING Partijen die een verzoek om pleidooi indienen bij het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch moeten er rekening mee houden pas een datum te krijgen in 2017. Dat blijkt uit een brief die het hof deze week verzond aan de lokale dekens.

STRAFVORDERING  Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil aan de ene kant het Wetboek van Strafvordering verbeteren en aan de andere kant bezuinigingen doorvoeren. Verschillende bronnen binnen de advocatuur waarschuwen hiervoor. Het dreigt ten koste te gaan van organisaties binnen de strafrechtketen, zoals de politie, het Openbaar Ministerie, de rechtspraak en de advocatuur. Daarnaast brengt het nieuwe Wetboek van Strafvordering volgens critici de positie van de verdediging in gevaar.

Download artikel als PDF

Advertentie