Zeker vier op de tien advocaten vindt dat hij of zij (veel) minder verdient dan marktconform zou horen. Dat blijkt uit een steekproef van uitgever Sdu en organisatieadviesbureau Berenschot onder meer dan tweehonderd advocaten. Ondanks dat zijn advocaten redelijk honkvast. 19 procent is op zoek naar ander werk elders. De belangrijkste reden waarom advocaten ander werk willen? Sfeer.

Een groot deel van de advocatuur, ruim veertig procent, is ontevreden over de hoogte van het inkomen. Daarbij zag ruim twee op de tien advocaten zijn of haar arbeidsvoorwaarden het afgelopen jaar verslechteren. Geen reguliere salarisverhoging, minder verlof, geen dertiende maand en noodgedwongen minder werken, kwamen het vaakst voor.

Voor het tweede jaar op rij onderzochten uitgever Sdu en organisatieadviesbureau Berenschot hoe advocaten hun werk ervaren. Ruim tweehonderd advocaten deden mee aan een steekproef. Zij antwoordden vragen over hun inkomen, wat ze belangrijk vinden binnen hun werk en waar ze zich zorgen over maken.

Voor komend jaar rekent nog ‘maar’ 45 procent op hogere inkomsten. Vooral vrouwen stelden hun verwachtingen bij. Van hen denkt 43 procent volgend jaar meer te verdienen. Bij mannen is dat 51 procent.

De onvrede over de hoogte van het inkomen leidt niet tot een massale zoektocht naar een andere baan. In 2015 is 19 procent op zoek naar ander werk elders. In 2014 zei een kwart van de advocaten te zoeken naar een baan elders. In vergelijking tot bijvoorbeeld marketeers (veertig procent) is dat een bescheiden aandeel.

Sfeer is de belangrijkste redenen waarom advocaten (67 procent) op zoek gaan naar een andere werkplek. Het hebben van ontwikkelingsmogelijkheden is een ander belangrijk motief. Deze reden komt met 63 procent op een tweede plaats. De hoogte van het inkomen is voor 48 procent reden voor een switch en komt daarmee op de derde plaats.

Een groeiend aantal advocaten, 80 procent, kan thuiswerken. Dat de mogelijkheid daartoe bestaat, vinden de meesten belangrijk. Maar een meerderheid van 60 procent werkt nog geen tiende van de tijd thuis.

Lees in de special bij het novembernummer van het Advocatenblad meer over de uitslagen van de enquête over werken in de advocatuur.

Advertentie