Hoe ervaren advocaten hun werk? Zijn ze tevreden over hun inkomen? Wat vinden ze het allerbelangrijkst binnen hun vak? Net als vorig jaar onderzochten organisatieadviesbureau Berenschot en uitgever Sdu de arbeidsmarkt voor advocaten. Ruim tweehonderd advocaten vulden de online-enquête in, hun achtergrond komt goeddeels overeen met die van de totale advocatuur.
    Manager Kenniscentrum HRM Hans van der Spek constateert dat de advocatuur onder druk lijkt te staan. Hij verwijst naar de uitkomsten van het onder-zoek. Maar liefst veertig procent van de respondenten heeft de indruk dat hij of zij niet marktconform betaald krijgt. Vooral de groep advocaten in de leef-tijd van 31 tot 45 jaar voelt zich ondergewaardeerd. Advocaten op het gebied van personen- en familierecht zijn negatiever over hun arbeidsvoorwaarden dan andere advocaten.
    Kees Emeis is als sociaal advocaat werkzaam op het gebied van strafrecht en personen- en familierecht bij Advocatenkantoor Torenstraat in Den Haag. Hij deed mee aan de enquête en won daarmee een Sdu Commentaar naar keuze. Ook Emeis is van mening dat zijn inkomen niet marktconform is. Het verbaast hem niet dat personen- en familierechtadvocaten ontevredener zijn dan andere advocaten. Veel personen- en familierechtzaken worden op toevoe-gingsbasis gedaan. Op de vergoedingen is de afgelopen jaren flink bezuinigd. Daarnaast is de eigen bijdrage voor cliënten omhoog gegaan. ‘Anders dan in het strafrecht kiezen mensen met een geschil op het gebied van personen- en familierecht daardoor eerder voor een alternatief. Het aantal zaken is dus wellicht ook kleiner geworden.’
    Toch is een te laag inkomen voor de meeste advocaten geen reden om uit de advocatuur te willen stappen. Van de respondenten is één op de vijf op zoek naar een andere baan. ‘Daarmee laat de advocatuur zich kennen als een behoudende beroepsgroep,’ zegt onderzoeker Hans van der Spek. Ter vergelij-king, onderzoek onder marketeers wees uit dat bijna veertig procent om zich heen keek.
    Ook Kees Emeis zou zijn toga niet gauw aan de wilgen hangen. ‘Ik ben gek op mijn vak. De advocatuur heeft een bepaalde romantiek, zeker op mijn vakgebieden. Ik vind het leuk om mensen te helpen, vooral in de niet-financiële sfeer. Je hebt veel vrijheid, het werk is dynamisch. En met de beroepsop-leiding heb je ook in je carrière als advocaat geïnvesteerd.’
    Door de enquête in te vullen, won Emeis het Sdu Commentaar Relatierecht. Dat komt goed uit. ‘Als ik een pleidooi voorbereid, vind ik het prettig om er een naslagwerk bij te hebben en zodoende met de basis te beginnen. Specifiekere informatie zoek ik vervolgens online op.’

Download artikel als PDF

Advertentie