Kennisdelen doen advocaten al zolang hun beroep bestaat. Een blog op de kantoorwebsite is ook allang niet meer uniek. Wel bijzonder zijn de advocaten die hun persoonlijke merk bouwen via eigen blogs, social media kanalen en andere pr. Ze delen relevante informatie, creëren daarmee bereik en zorgen voor interactie met hun doelgroepen. Het zijn mensen, geen bedrijven. Influencers heten ze in social media marketing. Het Advocatenblad zette succesvolle juridische bloggers, ofwel blawgers, op een rij.

strafrecht

Leonie van der Grinten
‘MEESTER LEONIE’
Deze Eindhovense advocate heeft als missie ‘het strafrecht en de maatschappij op een toegankelijke manier dichter bij elkaar brengen’. Haar gekozen platform naast haar eigen site is Facebook. Vrijwel dagelijks publiceert Van der Grinten op haar fanpagina ‘Meester Leonie’ haar eigen blogposts en deelt ze interessante berichten van anderen. De teller staat medio oktober al op bijna 11.000 volgers. En die mensen doen ook iets met Van der Grintens berichten: haar IPM-score (zie IPM op deze pagina) was tussen half september en half oktober 23. Dit is een stuk hoger dan het gemiddelde van een Facebookpagina (voor commerciële merken is dat 4). Meester Leonie begint ook steeds actiever op Twitter te worden.

burgerlijk procesrecht

Jeroen Veldhuis
‘DE BLOGGENDE ADVOCAAT’
In 2012 begon Jeroen Veldhuis met debloggendeadvocaat.nl op persoonlijke titel. Veldhuis specialiseert zich in incasso’s, beslag- en executierecht en burgerlijk procesrecht in het algemeen; veel blogposts zijn aan die onderwerpen gewijd. Gedrags- en tuchtrecht-berichten komen ook voorbij. De materie was interessant genoeg voor De Koninklijke Bibliotheek om de posts van Veldhuis als digitaal erfgoed aan te merken. De KB archiveerde debloggendeadvocaat.nl daarom duurzaam zodat zijn blogposts ook te lezen zullen zijn als Veldhuis ermee stopt. De Amsterdamse advocaat schaarde meer dan 2000 volgers achter zich op Twitter (Klout score 54, zie kader) en beproeft nu ook zijn social media strategie op Facebook.

personen- en familierecht

Conchita van Rooij
‘TOPADVOCAAT CONCHITA’
Conchita van Rooij verzamelde in drie jaar tijd meer dan 18.600 volgers op Twitter. Van Rooij geeft haar volgers inkijkjes in haar leven (de advocate is fan van selfies) en laat zo haar menselijke kant zien. En passant leren haar volgers soms ook iets over het personen- en familierecht, de specialisatie van deze Amsterdamse advocate. Van Rooij blogt ook op haar eigen site en plaatst daar bijvoorbeeld screenshots van Story. In dat weekblad (oplage 76.000 stuks), waarin zij steevast wordt aangehaald als ‘Topadvocaat Conchita van Rooij’, mag ze bijna wekelijks haar mening geven over allerhande, niet per se juridische vraagstukken.

advocatuur

Niek van de Pasch
‘DE T-SHAPED LAWYER’
Het mag bekend worden veronder-steld: het profiel van de advocaat van de toekomst heeft de vorm van een T. Niek van de Pasch schaart zichzelf in die groep: hij kent ‘hartstocht voor juridische puzzels’ en is ‘verzot op alles wat de advocatuur levend en lollig houdt’. Op zijn Twitter-account (1325 volgers – and counting – Klout score: 52) deelt hij ondernemerstips voor advocaten en soms advocatentips voor ondernemers. Dit lid van de Jonge Balie verzamelt deze informatie vervolgens op zijn eigen blog tshapedlawyer.nl en geeft daar ook in populair taalgebruik en leesbare, korte zinnen uitleg over rechtspraak die ondernemers raakt.

bouwrecht

Remco Smith
‘FUNDAMENTADV’
Remco Smith heeft zijn niche gevonden. Als zoon van een hoofduitvoerder in de woningbouw en kleinzoon van twee aannemers koos Smith voor het bouwrecht. Medio oktober heeft Smith 800 volgers op zijn Twitteraccount
Afundamentadv met een Klout score van 47. Interessant zijn vooral de contacten die Smith legt via het social medium. Twitter bracht hem twee gastblogplekken die uitstekend bij zijn niche passen. Blogs zijn van hand verschijnen op dearchitect.nl, een platform met vakkennis voor architecten, waar Smith hen vertelt wat ze in een bestek moeten zetten. Ook plaatst de Rotterdamse advocaat regelmatig berichten over bijvoorbeeld aanbestedingen en bouw op Treetops.nl, een forum voor mensen die hun kennis willen delen op het gebied van bouw en gebouwenbeheer.     «

IPM
Het aantal interacties per duizend fans op een Facebookpagina levert de Interaction per Mille (IPM)-score. De IPM neemt alle likes, shares en comments op een Facebookpagina in een maand en deelt deze door het aantal geplaatste berichten en het aantal fans. Een website als pixelfarm.nl rekent de IPM automatisch uit. Met dit getal is te zien hoe interactief een Facebookpagina is geweest in de voorafgaande dertig dagen. De gemiddelde IPM van een commerciële Facebookpagina is 4.

KLOUT SCORE
Iedere twitteraar heeft een Klout score, een getal om online social invloed aan af te meten. De Klout is een getal tussen 0 en 100, dat rekening houdt met meer dan vierhonderd factoren. Daaronder het aantal volgers, de acties die voortkomen uit geplaatste tweets en reacties van de twitteraar op anderen. De voorafgaande negentig dagen zijn bepalend voor de score en andere social media toevoegen kan een positieve invloed op het getal hebben. Twitteraars met een Klout score van 55 en hoger, zoals
@Advocatenblad, behoren tot de top tien procent gebruikers. Sommige critici menen dat een Klout score niet presentatief is. Desondanks beslissen werkgevers, bijvoorbeeld in de marketing, soms wel op basis van het getal in sollicitatieprocedures.

Nathalie Gloudemans-Voogd

Download artikel als PDF

Advertentie