Hoe heilig is de toga? Dat blijkt wel mee te vallen. Je kunt hem vlak voor de zitting uitlenen aan je cliënte en haar moeder, die daarmee leuk op de foto gaan en die die plaatjes vervolgens op Facebook zetten.

Wie zou daar ook aanstoot aan nemen? In dit geval de vader van die cliënte. De vader stond tegenover zijn dochter in een familierechtelijke procedure. Hij had de moeder, zijn ex, opgeroepen om in contra-enquête voor hem te getuigen. Nog diezelfde dag stond de moeder op Facebook, in toga, geflankeerd door mr. X en een andere getuige. Met een andere foto van dochterlief, ook in de toga van mr. X. Voor de vader was het spotten met de tragiek van de verstoorde familieverhoudingen.

Maar mr. X zei dat hij dat helemaal niet had bedoeld. Hij had de moeder een plezier willen doen, ze was zo zenuwachtig en het leek haar zo leuk, met een toga op de foto. Dat hij zelf ook op de foto was gezet wist hij niet eens. Dat de vader zich gekwetst voelde betreurde hij, maar viel hem niet te verwijten, aldus mr. X.

Het Kostuum- en titulatuurbesluit rechterlijke organisatie verbiedt niet het uitlenen van je toga, overweegt de tuchtrechter in Den Bosch. En mr. X had geen aandeel gehad in het plaatsen van de foto’s op Facebook. Hij had niet beoogd te kwetsen en was ook niet respectloos of onfatsoenlijk geweest. Dus ging mr. X vrijuit, behoudens appel.

Over de vraag hoe professioneel en waardig het is om vlak voor een zitting medewerking te verlenen aan een verkleedpartijtje met je ambtsgewaad: daar gaat het in de uitspraak niet over. Maar zo’n zure vraag zal wel alleen opkomen bij mensen van boven de rivieren.

Trudeke Sillevis Smitt

Advertentie