De rechtbank Rotterdam heeft faxnummers van haar website verwijderd en e-mailadressen daarvoor in de plaats opgenomen. Advocaten die om een faxnummer vragen krijgen te horen dat er geen faxapparaten meer zijn. Hoe dient u dan bijvoorbeeld processtukken in bij Rotterdamse zaken? De Rechtspraak adviseert via Twitter dan maar te mailen, terwijl de wetgever noch de Hoge Raad daar in heeft voorzien.

‘Rechtbanken schaffen fax af & instrueren advo’s stukken per mail in te dienen terwijl HR dat niet goed vindt. Hoe zit dat @RechtspraakNL?’ vroeg strafrechtadvocaat Job Knoester op 13 november aan de Rechtspraak via Twitter. Op maandag 16 november volgde nog geen definitief antwoord, maar wel het advies om in dit specifieke geval, waarin een termijn gehaald moest worden, toch processtukken te mailen.

Een slecht advies, vindt Knoester. ‘Thijs Kelder wees ons op de uitspraak van de Hoge Raad van 27 mei 2014, ECLI:NL:HR:2014:1241,’ vertelt hij het Advocatenblad. ‘Dit is weliswaar een 81 RO-uitspraak, maar biedt aanknopingspunten aan te nemen dat een cassatieschriftuur niet via e-mail ingediend kan worden. De wetgever moet hierin voorzien. Zolang de Hoge Raad hier geen positie in neemt en de wetgever de wet niet aanpast, ga ik geen risico nemen voor mijn cliënten.’ Dus zal Knoester moeten afreizen naar Rotterdam, een collega moeten inhuren om daar processtukken in te dienen, of met aangetekende brieven moeten werken waarbij hij moet checken of die zijn ontvangen. Flinke kostenposten voor de sociale advocatuur, meent Knoester, en bovendien onwerkbaar. ‘Sommige beroepstermijnen in het strafrecht zijn zo kort.’

Eerder leken de teams burgerlijk recht en familie & jeugd van de rechtbank Limburg de fax uit te bannen ten gunste van e-mail, maar daar kwam de rechtbank na berichtgeving op advocatenblad.nl van terug. De Rechtspraak kondigde maandag in een Twitterreactie op Knoester en advocaat Jochem Verschuren aan contact te zoeken met de rechtbank Rotterdam ‘om het beleid aan te passen’.

Update 17 november: Inmiddels staan de meeste faxnummers weer op de website van rechtbank Rotterdam.

Update 18 november: advocaat Thijs Kelder mailt dat advocaten die hebben gehandeld op instructie van een griffiemedewerker niet verloren zijn. Op dinsdag 10 november jl.(ECLI:NL:HR:2015:3253) heeft de HR uitgemaakt dat een advocaat mocht vertrouwen op een foutieve mededeling van een griffiemedewerker over de mogelijkheid om een bijzondere volmacht tot het instellen van cassatie per e-mail te verstrekken.

 

Nathalie Gloudemans-Voogd

Advertentie