De Orde is niet dol op stagiaires die als zelfstandig ondernemer aan de slag gaan. Want zie het maar eens te rooien: financiering, zaken binnenhalen, voldoen aan alle beroepseisen – en misschien is de betrokkenheid van de patroon ook wel een tikkie minder. Daarom gelden er strengere eisen voor deze stagevorm. Maar wat doe je met je mooie plannen als de Orde geen toestemming geeft?

Mr. X wilde mr. K, die volgens mr. X vanwege leeftijd en etniciteit moeilijk aan de bak kwam, tóch graag helpen. Zijn praktijk kon geen stagiaire in loondienst dragen, maar een papieren arbeidsovereenkomst om de Orde te plezieren, met de onderlinge afspraak dat de stagiaire de loon-, kantoor- en begeleidingskosten terugbetaalde: dat kon wel.

De geheime afspraak zou wel altijd geheim zijn gebleven als mr. X en zijn stagiaire vrienden waren gebleven. Maar ze kregen ruzie over geld, en de stagiaire stapte naar de deken. De deken diende een bezwaar in tegen mr. X: misleiding van de Orde en nog een aantal ongeregeldheden – volgens de deken voldoende voor schrapping.

Dat is de tuchtrechter Arnhem/Leeuwarden te gortig. Mr. X had weliswaar de boel om de tuin geleid, en hij had daarmee goed toezicht onmogelijk gemaakt. Maar mr. X had geen antecedenten, en hij had toch vooral mr. K willen helpen. Het werd twee maanden schorsing.

En de klikkende mr. K? Die stond onlangs voor de tuchtrechter in Amsterdam. Hij mag nog tot minstens begin januari afwachten wat de tuchtrechter van zíjn aandeel in de kwestie vindt. Mr. X kan nog in appel.

Trudeke Sillevis Smitt

Advertentie