Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) zal meer geld op tafel moeten leggen voor de rechtspraak en het OM dan het extra budget dat hij vorige week bekend maakte. Anders dreigt zijn begroting voor 2016 in de Eerste Kamer toch weggestemd te worden.

Afgelopen vrijdag maakte de minister bekend dat zijn begroting jaarlijks met 250 miljoen euro opgehoogd wordt. Een gedeelte van dit geld is bestemd voor het OM en de rechtspraak. Het budget van het OM gaat met 15 miljoen euro omhoog. De rechtspraak krijgt er volgend jaar 20 miljoen bij, en in de jaren daarna 25 miljoen euro.

De oppositie in de Tweede Kamer is bang dat al het extra geld voor de rechtspraak naar de digitalisering gaat, het zogenaamde KEI-project. Dan zou er onvoldoende geld resteren voor de bedreigde rechtbanken in zeven steden (Alkmaar, Almelo, Assen, Dordrecht, Lelystad, Maastricht, Zutphen). De Raad voor de rechtspraak wil er de zwaardere rechtszaken weghalen.

Het CDA vindt dat deze rechtbanken als volwaardige locaties moeten openblijven. Woordvoerder Oskam sloot zich woensdag, tijdens het begrotingsdebat over Veiligheid en Justitie, aan bij de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR). De beroepsvereniging van rechters en officieren van justitie wil dat de bezuiniging op de zeven locaties in ieder geval wordt uitgesteld tot 2018.

Ook D66 vindt dat deze rechtbanken niet uitgekleed mogen worden. Van der Steur moet van Fractievoorzitter Pechtold toezeggen dat hij begin 2016 extra budget vrijmaakt voor de locaties. De oppositie is ook niet tevreden over het extra budget van 15 miljoen euro voor het OM. De SP noemt het een ‘schamel’ bedrag, afgezet tegen de 143 miljoen euro die in totaal op het OM bezuinigd zou worden.

‘Het is nog steeds erg moeilijk om voor de begroting te stemmen,’ zei SP-woordvoerster Kooiman. De PVV gaat sowieso tegen stemmen. Als D66 en het CDA ook afvallen, dan wordt de begroting Veiligheid en Justitie in de Eerste Kamer verworpen.

Regeringspartij PvdA wil ook dat de zeven bedreigde rechtbanken volwaardige locaties blijven. Woordvoerder Recourt hoopt dat de Raad voor de rechtspraak de voorgenomen bezuiniging kan uitsmeren over de huisvesting van alle 32 gerechten in Nederland. De VVD wil de zeven rechtbanken openhouden door er ook instanties van buiten de rechtspraak te huisvesten.

Maarten Bakker

Advertentie