Advocaat Michiel Kuyp (Jebbink Soeteman advocaten) heeft de advocaat-generaal in een brief van 15 december gevraagd te onderzoeken wie de opnameapparatuur in de spreekkamer van de gevangenis in Zoetermeer op 1 oktober van dit jaar heeft ingeschakeld. Op een foto die Kuyp maakte, is te zien dat de lampjes van de afluisterapparatuur brandden.

Michiel Kuyp voerde op 1 oktober een gesprek met zijn cliënt in een spreekkamer in de gevangenis van Zoetermeer. Kuyp staat zijn cliënt in hoger beroep bij. Tijdens het gesprek zagen Kuyp en zijn cliënt een groen lampje branden en een rood lampje knipperen op de camera. De groene lamp buiten de spreekkamer brandde ook. Kuyp: ‘Een bewaker zei dat het “leek” of de camera aanstond.’

De directeur van de Zoetermeerse gevangenis ontkende dat de opnameapparatuur heeft aangestaan. Ook staatssecretaris Klaas Dijkhoff schreef in antwoord op Kamervragen van 3 december dat het bewuste gesprek niet is opgenomen.

Van het brandende lampje heeft Kuyp een foto gemaakt. ‘Het hoofd beveiliging heeft daarbij verklaard dat als de apparatuur aanstaat, de opname meeloopt’, zegt Kuyp.

Sabine Droogleever Fortuyn

Sabine Droogleever Fortuyn

Sabine Droogleever Fortuyn

Redacteur

Profile page
Advertentie