Als kind was hij een recalcitrant mannetje dat van school werd gestuurd. Nu houdt advocaat Khalid Kasem (37) kantoor in een Amsterdamse volksbuurt. ‘Ik wil het leven zien.’

‘Zullen we richting Balboaplein wandelen? Daar voetbalden Rijkaard en Gullit vroeger.’ De Amsterdamse Mercatorbuurt, waar deze voetbaliconen opgroeiden, was lang een achterstandswijk. ‘Ik had ook aan een gracht kunnen zitten, maar ik wil naar buiten stappen en het leven zien. Dit is Amsterdam anno 2016,’ vertelt Khalid Kasem (37), die zelf opgroeide in Nieuwegein, waar zijn vader als gastarbeider uit Marokko in ploegendienst werkte in een zeepfabriek. ‘We woonden niet in de beste buurt, maar ik vond het er heerlijk. Ik was negen toen mijn moeder overleed en ben grotendeels opgevoed door mijn oudere broers en zussen. Ik was niet de makkelijkste: vervelend, recalcitrant. Ik heb de nodige streken uitgehaald. Niet zo erg dat ik geen vog kreeg overigens, toen ik later advocaat wilde worden.’ Hij kwam met een goed advies van de basisschool, begon op het vwo, zakte af naar de mavo, werd van school gestuurd en kon op zijn vijftiende alleen nog op de ‘moedermavo’ terecht. Daarna volgde Kasem een mbo Banken en Verzekeringen en werkte bij verzekeraars en een bank. ‘Als jonge leidinggevende bij ABN AMRO ging ik nadenken over mijn toekomst. De advocatuur trok me: het vertellen van verhalen en mensen overtuigen, dat kan ik. Een advocaat is de stem voor mensen die anders niet gehoord worden.’

Wie is Khalid Kasem?

2001-2003: teamleider hypotheken ABN AMRO

2008-2009: advocaat Allen & Overy

2009-2012: advocaat Van Oosten Advocaten

2012-2015: oprichter en eigenaar Advocatenkantoor Kasem

2015-nu: mede-eigenaar Oass & Kasem advocaten

Nevenfuncties: docent Praktijkleer beroepsopleiding NOvA, eigenaar The 12th Man Sports Management Group, Leiderschapstrainer bij Double Healix en Avicenna Academie voor Leiderschap.

Getrouwd, twee kinderen.

Na een colloquium doctum kon hij naar de UvA, waar hij in vierenhalf jaar afstudeerde, naast een parttimebaan. Vlak voor zijn dertigste begon Kasem zijn nieuwe carrière bij Allen & Overy. Hij bleef er maar een jaar. ‘Het is een mooi kantoor, maar als stagiaire in een corporate omgeving stond ik te ver van de mensen af die ik wilde helpen. In de piek van de crisis hield ik de plek vast van iemand wiens droom dit wel is. Toen ik dat bedacht, heb ik mijn baan opgezegd.’

In 2011 begon Kasem voor zichzelf en sinds de samenwerking met advocaat Ali Oass werken ze met elf advocaten in Amsterdam en Haarlem. ‘Het ging mij nooit om geld bij de keuzes in mijn leven en nu dus ook niet. Ik kijk niet naar de uren die ik maak, maar naar de oplossing die ik kan bieden.’ Hij beschrijft een zaak van een ondernemer die steeds arbeidsconflicten had. ‘Het had te maken met de sfeer in de onderneming. Samen maakten we een plan voor de ontwikkeling van de hele organisatie en dat leidde tot minder arbeidsconflicten. Door zo te werken word je de trusted advisor van een ondernemer. Dat levert meer op dan een paar arbeidszaken, maar het gaat erom dat ik mensen echt wil helpen. Als je oprecht je werk doet, levert dat altijd meer werk op.’ De groei van zijn kantoor geeft Kasem de kans om ook zijn andere passie te ontwikkelen, leiderschapstrainingen geven in het bedrijfsleven. ‘Dat heeft niets met de advocatuur te maken, maar wel met mensen helpen. Als advocaat ben ik bezig met problemen, de minder positieve kanten van het leven. Dat is inherent aan de advocatuur. Ik kan dat goed, maar ik heb ook die andere kant nodig. Positiviteit haal ik uit vrijwilligerswerk en uit het geven van trainingen. Zie het als antigif.’ Samen met een aantal andere hoogopgeleide Marokkanen richtte hij in 2008 het Moroccan Dutch Leadership Institute op, waarmee ze problemen van de Marokkaanse gemeenschap analyseren. ‘We bereiden kinderen voor op de Cito-toets, omdat we zien dat dat een groot struikelblok is in hun ontwikkeling. Onze leerlingen scoren daarna twee tot drie keer hoger dan een referentiegroep. En ze zien rolmodellen met dezelfde achtergrond als zij die arts, advocaat, of accountant zijn.’

Tijdens de ronde door Bos en Lommer loopt Kasem langs een moskee in aanbouw. Hij begroet er een elektricien, informeert naar de werkzaamheden. Op vrijdagen maakt hij, als het even kan, tijd voor het gebed. ‘Ik geloof dat sommige zaken voorbestemd zijn, daarom ben ik ook open over moeilijker periodes uit mijn leven. Het maakt wie je bent. In mijn geloof speelt gemeenschapszin een belangrijke rol. Zo wil ik de jonge Khalids die nu opgroeien in achterstandswijken laten zien dat er hoop en perspectief is, ook als het tegenzit. Ze moeten gaan geloven dat ze meer kunnen bereiken.’ Op het plein waar Rijkaard en Gullit nog steeds jonge voetballertjes inspireren, poseert hij voor de fotograaf. ‘Na de lange periode waarin ik van alles deed waar ik niet echt in geloofde, nam ik me voor om alleen nog dingen te doen die passen bij wie ik ben, of wil zijn.’

Advertentie