Vrouwelijke advocaten hoeven straks niet meer met ontbloot bovenlijf of in badjas door de detectiepoorten bij de PI’s. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid & Justitie, VVD) ziet erop toe dat de circulaire afstelling detectiepoorten in de PI’s aangepast wordt, antwoordt hij de Nationale Ombudsman.

De Nationale Ombudsman zocht contact met Dijkhoff vanwege het ‘badjasincident’ in de penitentiaire inrichting in Zutphen eind 2015. Advocate Maartje Schaap bezocht de PI en kwam vanwege een beugel bh niet ‘piepvrij’ door de detectiepoort. De portier liet haar daarop weten dat ze volgens het protocol haar kleren moest uittrekken. De advocate zei had iemand haar mocht fouilleren, maar de portier bleef bij zijn stelling. Schaap moest zich uitkleden, in badjas door de detectiepoort en kon zich vervolgens in een andere, krappe ruimte weer omkleden.

Schaap plaatste een bericht hierover de op de Facebookpagina van haar kantoor De Haan Advocaten en het voorval kreeg aandacht van de landelijke media. De Nationale Ombudsman zocht contact met Schaap en stuurde daarna een brief naar staatssecretaris Dijkhoff over de circulaire afstelling metaaldetectiepoorten. Die had immers al aangepast moeten zijn, nadat de directeur Gevangeniswezen van de PI in Krimpen aan de IJssel in juni 2015 een klacht van een advocate gegrond had verklaard. De advocate had geweigerd haar bh uit te doen en moest daarna met ontbloot bovenlijf door de detectiepoort. Het beleid zou daarop gewijzigd worden: als de detectiepoorten bij vrouwelijke advocaten op borsthoogte afgaan, controleert een medewerkster van de inrichting de advocate met een handscanner.

Uit het antwoord van Dijkhoff blijkt dat die voorgenomen wijziging nog niet is doorgevoerd. De staatssecretaris zegt erop toe te zien dat dit op korte termijn alsnog gebeurt. Ook heeft het gevangenispersoneel de instructie gekregen conform de voorgenomen wijziging te handelen.

Wat merkt u van het gewijzigd beleid bij bezoek aan de PI? Laat het ons weten op [email protected] of op Twitter, Facebook en Linkedin.

Nathalie Gloudemans-Voogd

Advertentie